Waarom je vandaag nog met Kombucha moet beginnen

3 minuten

Bewuste keuze én onderscheidend:

Hoogste tijd om kennis te maken met Kombucha!

Sommige horecazaken experimenteren er al mee en hebben het zelfs al op de kaart staan; Kombucha. En ondanks het feit dat Kombucha al eeuwen bestaat en er legio voordelen zijn waar je met je bar of restaurant mooi op in kunt spelen, maakt onbekend onbemind.

Kombucha is een drank die ontstaat uit de fermentatie van gezoete thee. Wanneer we over onze landgrenzen heen kijken richting Japan, dan zie je dat deze drank zelfs in de keukens van de mensen thuis en in de horeca is verankerd. En dat is niet zo gek, Kombucha heeft ontzettend veel voordelen. Naast de enzymen, zuren en vitamine B en C die Kombucha rijk is, heeft het drinken ervan een zuiverende werking. De werkzame bacteriën die ontstaan in het fermentatieproces, zorgen ervoor dat je minder vatbaar wordt voor virussen. Veel moeders uit de jaren 70 wisten het allang. Zij ruilden hét belangrijkste ingrediënt de zwam (in vaktermen ook wel scoby genoemd) met elkaar uit om zo hun eigen Kombucha te maken.

Het proces begint met deze zwam, thee, suiker en 10 procent zuur (Kombucha vorige keer of natuurazijn). En voor de pure variant die je zelf kunt produceren is namelijk vooral commitment/tijd nodig. En de Kombucha zoals alleen jouw zaak deze maakt is nergens anders te koop en dus uniek. En niet alleen je eindproduct, maar ook je verhaal aan tafel is er één waarbij je je kunt onderscheiden van andere zaken.

Koffiebars en sterrenrestaurants

Theesommelier Kiona Malinka van Crusiothee zag tijdens haar bezoek aan Japan vorig jaar overal Soda Bars waar ze gefermenteerde dranken serveren. Vaak op basis van thee. Ook wordt het veel gebruikt als basis om voedsel in te maken of als smaakmaker in gerechten. In de alternatieve geneeswereld wordt Kombucha geroemd omdat het tjokvol pro-biotica en andere werkzame stoffen zit.

Nog een voordeel, doordat de Scoby suikers 'opeet' bevat het eindresultaat geen of zeer weinig suiker. Volgens Kiona is deze vorm van fermentatie niet alleen weggelegd voor zaken als The Jane (Sergio Herman, Antwerpen). Zij gebruiken deze gefermenteerde thee bijvoorbeeld om 'gezondere cocktails' mee te maken. Ook de koffiebar CoffeeLab in Den Bosch werkt met Kombucha. Deze maken ze met het hele team. Er is één Kombuchamoeder aangewezen en de rest deelt mee in de zorg. Bij CoffeeLab haal je je dagelijkse shotje voor een optimale weerstand.

Drie redenen waarom je vandaag volgens Kiona nog aan de slag moet met Kombucha:

  1. Gezond en bewust: Steeds meer gasten zijn op zoek naar gezondere alternatieven. Kombucha is een gezonde en bewuste keuze en een alternatief voor alcohol en frisdrank.
  2. Voeg waarde toe: Deze drank als basis in cocktails voegt écht waarde toe. Kombucha maakt de smaak super intens!
  3. Voordelig: Van vinaigrette, tot het inleggen van komkommers of het aanmaken van gerechten. Het kan met Kombucha! Marge-technisch dus voordelig én interessant.

Kiona: 'De eerste keer dat je gasten deze drank drinken is voor hen een hele ervaring. Deze ervaring én dus ook jouw zaak zullen ze niets snel vergeten. Als horecazaak kun je daarnaast middels het communiceren van een dagelijks shotje van deze 'gezonde' drank, zorgen voor meer terugkerende gasten.'

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van drank bij ZiN Inspiratielab.

Drank

16 mei 2019

Opvallend: 4x unieke warme dranken

Wat speelt er allemaal in de markt van warme dranken? Vier keer een forecast van toekomstige trendy drinks voor op je menukaart.

Lees meer
Drank

14 juni 2018

Kiona Malinka: 'Zie thee als ingrediënt en niet als concept'

Kiona Malinka is eigenaar van IJssalon Crusio en Crusio Thee, en bezeten van thee. Ze startte 4 jaar geleden een eigen label. 'Thee heeft...

Lees meer
Drank

20 juli 2017

Je theeomzet verhogen in de zomer

Op warme zomerdagen denken je gasten misschien eerder aan een koude versnapering dan een kop thee. Waarom (en hoe) je in de zomer nog steeds...

Lees meer