Restaurant starten? Denk zo ook aan veiligheid

2 minuten

Bij een optimale beleving denk je wellicht aan gastvrijheid, interieur en een prachtige menukaart. Maar vergeet vooral de veiligheid niet. We zetten enkele maatregelen voor je op een rij waardoor gasten en medewerkers zich comfortabel voelen in jouw restaurant. 

Creëer duidelijkheid

Wijs een ‘chef veiligheid’ aan, iemand die verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid van jouw restaurant. En zich dat ook voelt. Hiermee voorkom je dat al je medewerkers veiligheid er een beetje bij doen, waardoor er eigenlijk te weinig aandacht voor is. Een verantwoordelijke kan zich ook buigen over een bhv-beleid en veiligheidsprotocollen. Zodat bijvoorbeeld bij brand of medische noodgevallen voor iedereen direct duidelijk is wie welke actie moet ondernemen. 

Neem de betaalwijze onder de loep

Hoe minder cash in de zaak, hoe minder het risico op diefstal. Of dit voor jouw zaak werkt is maar net afhankelijk van je zaak en je doelgroep. Maar er zijn restaurants die met succes met cash betalen volledig hebben vervangen voor digitaal betalen. Zo vertelde ondernemer René Bogaert eerder dat het voor zijn zaken alleen maar voordelen biedt. Werk je met cash, zorg dan dat je het zo vaak mogelijk naar de bank brengt en de kluis niet te vol laat worden. 

Richt het restaurant erop in

Heb je invloed op de indeling van je nieuwe restaurant? Dan kan je het inrichten met optimale veiligheid in je achterhoofd. Bijvoorbeeld de routing: zorg dat er voldoende ruimte tussen de tafels is om goed te kunnen bewegen, je gastheer het overzicht heeft en je gasten vrij zicht hebben op de bediening

Schrik af met camera’s

Camerabeveiliging schrikt inbrekers af of brengt ze anders in beeld wanneer ze binnen zijn. Zijn de camera’s onderdeel van een totaal beveiligingspakket, dan kan een meldkamer via camera’s direct zien wat er aan de hand is en actie ondernemen wanneer ze een alarmmelding binnenkrijgen. Houd er rekening mee dat je niet zomaar camera’s mag ophangen, alleen als het noodzaak is. Verder moet je bijvoorbeeld zichtbaar aangeven dat er camerabewaking in je restaurant is. Zo zijn er nog meer regels waar je rekening mee moet houden. Twijfel je over videobewaking? Vraag dan een professional om advies.

Vergeet het alarmsysteem niet

Wellicht de meest voor de hand liggende maatregel, maar niet zonder reden. Want het is een effectieve veiligheidsmaatregel. Een alarm met veel geluid schrikt inbrekers bijvoorbeeld af of maakt het direct duidelijk als er ergens brand is. Je kunt ook kiezen voor een stil alarm waarbij er een melding binnenkomt bij een meldkamer of je zelf de melding binnenkrijgt op je telefoon. Dat hebben inbrekers ter plekke niet door.

Ondernemerschap

08 april 2019

Extra aandacht voor kinderen

Restaurant Herberg Jan is een paradijs voor jonge gezinnen. Eigenaresse Marjolein Bosch vertelt wat deze kindvriendelijkheid haar oplevert.

Lees meer
Ondernemerschap

03 maart 2018

Vierdaagse werkweek bij Restaurant ONE in Roermond

Bij Restaurant ONE in Roermond werken fulltime medewerkers sinds begin dit jaar vier dagen in de week. Eigenaren Bethany DeLong en Edwin...

Lees meer
Ondernemerschap

11 januari 2020

Hoe een pop-up je cateringbedrijf laat groeien

Hoe je succesvolle cateringbedrijf nog succesvoller kan worden door een pop-uprestaurant? Robert-Jan Steenbergen vertelt.

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen