Revival of the pop-up (en erop aanhaken)

3 minuten

Van pop-up foodtruck(event), pop-up restaurant tot bijzondere acties. Als alternatieve inkomstenbron, om extra te verdienen, als try-out of als publiciteitsstunt. In de afgelopen maanden zagen we steeds meer ondernemers inzetten op pop-up. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden als je dat ook wilt doen? 

Denk in een totaalplaatje

Een van de voordelen van een pop-up concept is dat de opstartkosten meestal lager liggen dan die van een vast restaurant. Bijvoorbeeld omdat de huisvestingskosten in een leegstaand pand lager kunnen uitvallen of omdat je een foodtruck op eigen terrein zet. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar even een pop-up restaurant opent

Het gaat uiteraard ook om meer dan een menu optuigen en medewerkers optrommelen. Heb je een vergunning nodig? Hoe zorg je dat gasten gemakkelijk kunnen betalen? Waarop serveer je gerechten en waarin serveer je dranken? En vooral belangrijk: bij een pop-up restaurant is er - juist doordat het kortdurend is - meestal minder tijd om proef te draaien. Bovendien heb je minder tijd om je investeringen terug te verdienen. Goed om vooraf tot in detail over na te denken. Simpelweg gezegd: start met een grondig bedrijfsplan.

Voeg wat toe

In het verlengde van het vorige punt: onderzoek de markt en voeg toe wat er nog niet is. Als je meer van dezelfde smaak biedt, dan verlies je je exclusiviteit. Zelfs al is je concept tijdelijk. Want waarom zouden gasten alles op alles zetten om bij je langs te komen als ze langs kunnen blijven gaan bij de concurrent? Onderscheiden kan natuurlijk zichtbaar met je kaart (een monoconcept, bijzonder thema of volledig inspelen op het seizoen). Met de entourage (bijvoorbeeld in een bijzondere omgeving of bijzonder pand). Maar onder andere ook met je verhaal of missie (bijvoorbeeld gezonder eten stimuleren of als steun voor een goed doel). Vanzelfsprekend moet het concept wel aansluiten bij je doelgroep.  

Tease en promoot je pop-up

Tenzij je pop-up een eyecatcher is in een drukke winkelstraat, is er meer nodig om je restaurant vol te krijgen. Want hoe goed je concept ook is. Zelfs een goed concept trekt geen volle zalen als niemand er vanaf weet. Begin dus al voordat je opengaat met teasen. Online bereik je het snelste het grootste publiek; bijvoorbeeld via social media.

Wat in ieder geval goed is om te benadrukken. Een pop-up restaurant is - over het algemeen - tijdelijk. Tijdelijk is schaars, want het is niet oneindig. En een gevoel van schaarste zorgt er volgens de bekende marketingprincipes voor dat klanten eerder kopen. Of in dit geval: gasten eerder of vaker geneigd zijn om je concept te bezoeken. Benadruk dan ook het tijdelijke karakter van je restaurant of concept. Als je nú niet komt, mis je het. 

Meer inspiratie? Bekijk ook deze trainingen:
Conceptdenken
Social media
Geef je menukaart een boost!

Ondernemerschap

01 juni 2017

Jerry van Zuijlen: van midgetgolfbaan naar miljoenenbedrijf

Hij startte 21 jaar geleden met een midgetgolfbaan, maar staat inmiddels aan het roer van de grootste horecaketen van Zeeland. En tussendoor...

Lees meer
Ondernemerschap

20 februari 2021

Een vijfgangendiner van vijf ondernemers

Een vijfgangendiner, maar dan anders. Met Veurn & Ett’n bieden vijf restaurants elk een deel aan van het diner, waar gasten in de auto van...

Lees meer
Gastvrijheid

28 mei 2020

Checklist: wat mag je zeker niet vergeten voordat je je zaak opent?

De horeca heropent! Waar moet je over nagedacht hebben voordat je je gasten ontvangt?

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen