Recap: gezonde trends die dit jaar verder gingen

2 minuten

2019 is en was het jaar waarin we onze gasten nóg meer bewuste alternatieven boden. Voor de flexitariër, vegetariër en veganist. Om zuiniger te zijn op de wereld om ons heen en om beter in te spelen op de wens van onze gasten. Enkele ontwikkelingen die we in het afgelopen jaar voorbij zagen komen. 

Variatie in vleesvervangers

We weten onze weg in plant-based steeds beter te vinden. Traditionele vleesvervangers zijn producten van sojabonen, maar er zijn tal van andere peulvruchten die nét zo lekker zijn. Zoals linzen en kikkererwten. Heerlijk in een curry, een salade of noem het maar op. Alternatieven zijn soms nog beter voor het milieu zijn, omdat ze van nog dichterbij komen. Het merendeel van de peulvruchten komt uit eigen land. Verder is tarwe ook een populaire vleesvervanger. Voor de gasten die wel vlees willen, maar minder: er zijn ook producten die uit een mix van vlees en plantaardig bestaan.  

Bekend, maar dan voor veganisten

Voor de gasten die helemaal geen dierlijke producten willen eten kun je ook steeds meer kanten op. Een steeds populairder bindmiddel is agar-agar, net als aquafaba. Wat te denken van een veganistische kaas. Van amandelmelk, kokosmelk of rijstmelk in plaats van koeienmelk? En als zoetmaker: agavesiroop en ahornsiroop? Denken in alternatieven maakt de weg vrij voor verrassende bereidingen.   

Meer bewuste alternatieven voor kinderen

Steeds meer restaurants bieden ook gerechten in kleinere porties met gezondere of biologische alternatieven voor hun jongste gasten. Omdat ze merken dat de ouders dat steeds belangrijker vinden. Zo vertelde Nikki la Croix van Het Ruiterhuys ons: ‘Gezonde kindervoeding is voor onze gasten een extra service.’ Hoewel ze droomt van een volledige vegetarische kindermenu, staan er nu ook nog wel snacks op de kaart. ‘Die kunnen we zakelijk gezien nog niet schrappen. De impact zou te groot zijn. Maar er staat inmiddels ook zalm, met gebakken aardappels en spinazie op de kaart. Gasten kúnnen zelf de bewuste keuze maken. Dat werkt het beste.’

Ook bewust voor onderweg

In stijl van 2019 serveer je je gerechten to-go in duurzame disposables. Gemaakt van palmblad bijvoorbeeld, tarwe of andere gerecyclede materialen. Of je bedenkt andere innovatieve oplossingen voor verpakkingen. Zoals deze.