Van waste naar wonder: minder voedselverspilling in de horeca

3 minuten

Jaarlijks wordt er in Nederland zo'n 51.000 ton voedsel verspild in de horeca. Dit komt neer op ongeveer 9% van de totale voedselverspilling in Nederland. Voedselverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het is daarom slim en belangrijk om aandacht te schenken aan voedselverspilling in jouw zaak. Hoe zorg je ervoor dat je minder voedsel verspilt? En als je toch wat over hebt, hoe kun je dat dan weer gebruiken? In deze blog zes tips om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan.

1 Creëer bewustwording 

Het is belangrijk dat jij en je team bewust zijn van het probleem: voedselverspilling. Door bewustwording te creëren en het belang van het verminderen van voedselverspilling te benadrukken, kan er een cultuur van duurzaamheid ontstaan. Zorg er ook voor dat je weet waar je ingrediënten vandaan komen en hoe ze zijn ontstaan. Hierdoor ga je respectvoller met je ingrediënten om. 

2 Stel een slim menu samen 

Denk goed na over je menu. Gebruik ingrediënten die op dat moment in het seizoen zijn en die niet snel bederven. Daarnaast, werk met een kleinere, minder uitgebreide kaart. Hierdoor heb je minder verschillende ingrediënten nodig en is de kans dat je ingrediënten ongebruikt moet weggooien veel kleiner. Tot slot, denk erover na hoe je een ingrediënt in meerdere gerechten kunt gebruiken.

3 Zorg dat de porties niet te groot zijn 

Hoe kun je er als horecaondernemer of chef voor zorgen dat er niet teveel eten terugkomt van gasten? Zorg dat de porties niet te groot zijn. Je kunt bijvoorbeeld kleinere borden gebruiken om de indruk te wekken dat er meer eten op het bord ligt. Een andere manier om ervoor te zorgen dat er minder eten terugkomt van gasten, is door het menu en de gerechten goed te beschrijven. Wanneer gasten weten wat ze bestellen en dus weten wat ze kunnen verwachten, kun je teleurstelling voorkomen. Bovendien kun je - door goed naar de feedback van je gasten te luisteren en hierop in te spelen - voorkomen dat verwachtingen niet waargemaakt worden.

4 Investeer in goede opslag- en bewaarmethoden

Nog een tip om voedselverspilling te verminderen, is door te investeren in goede opslag- en bewaarmethoden. Door voedsel op de juiste manier op te slaan, blijft het langer vers en kan het langer worden gebruikt.

5 Gebruik kooktechnieken om voedsel langer houdbaar te maken

Conserveringstechnieken, zoals pekelen, roken, fermenteren, drogen en zuren, zijn eeuwenoude methoden die we vooral gebruiken om gerechten smaakvoller te maken. Deze technieken kunnen echter ook worden gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Een win-win-situatie dus. 

6 Geef voedsel een tweede kans: van waste naar wonder

Het is belangrijk om creatief te zijn en te zoeken naar manieren om voedsel een tweede kans te geven. Zo kun je de meest verspilde producten in de keuken, zoals komkommer, tomaat en brood nog een prima tweede kans geven. Ook producten die vaak als waste worden gezien zoals paddenstoelresten, aardappelschillen en kipkarkassen zijn erg geschikt te hergebruiken. Denk creatief om ‘restjes’ kleine wondertjes op het bord te maken. 

Meer weten?

Schrijf je in voor de Training Van waste naar wonder bij ZiN Inspiratielab.

Training NIEUW!

NIEUW: Training Fermenteren

In deze trainig neemt Michael van der Kroft (Restaurant Tres) je mee in de wereld van fermentatie. Ben jij klaar voor deze smaakmaker?

Bekijk training

01 juni 2023

Op het gebied van duurzaamheid kun je écht impact maken

Duurzaamheid is in de horeca een ‘hot’ thema. Als horecaondernemer wil je je kaart misschien wel verduurzamen maar je gaat daarbij niet...

Lees meer

05 december 2022

Terugblik Samen op weg naar duurzaam | donderdag 24 november 2022

Op donderdag 24 november 2023 vond de derde editie van Samen op weg naar duurzaam plaats bij ZiN Inspiratielab. Bijna 200...

Lees meer