Jaarlijks wordt er in Nederland zo'n 51.000 ton voedsel verspild in de horeca. Dit komt neer op ongeveer 9% van de totale voedselverspilling in Nederland. Voedselverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het is daarom slim en belangrijk om aandacht te schenken aan voedselverspilling in jouw zaak. Hoe zorg je ervoor dat je minder voedsel verspilt? En als je toch wat over hebt, hoe kun je dat dan weer gebruiken? In deze blog zes tips om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan.
1 Creëer bewustwording
Het is belangrijk dat jij en je team bewust zijn van het probleem: voedselverspilling. Door bewustwording te creëren en het belang van het verminderen van voedselverspilling te benadrukken, kan er een cultuur van duurzaamheid ontstaan. Zorg er ook voor dat je weet waar je ingrediënten vandaan komen en hoe ze zijn ontstaan. Hierdoor ga je respectvoller met je ingrediënten om.
2 Stel een slim menu samen
Denk goed na over je menu. Gebruik ingrediënten die op dat moment in het seizoen zijn en die niet snel bederven. Daarnaast, werk met een kleinere, minder uitgebreide kaart. Hierdoor heb je minder verschillende ingrediënten nodig en is de kans dat je ingrediënten ongebruikt moet weggooien veel kleiner. Tot slot, denk erover na hoe je een ingrediënt in meerdere gerechten kunt gebruiken.
3 Zorg dat de porties niet te groot zijn
Hoe kun je er als horecaondernemer of chef voor zorgen dat er niet teveel eten terugkomt van gasten? Zorg dat de porties niet te groot zijn. Je kunt bijvoorbeeld kleinere borden gebruiken om de indruk te wekken dat er meer eten op het bord ligt. Een andere manier om ervoor te zorgen dat er minder eten terugkomt van gasten, is door het menu en de gerechten goed te beschrijven. Wanneer gasten weten wat ze bestellen en dus weten wat ze kunnen verwachten, kun je teleurstelling voorkomen. Bovendien kun je - door goed naar de feedback van je gasten te luisteren en hierop in te spelen - voorkomen dat verwachtingen niet waargemaakt worden.
4 Investeer in goede opslag- en bewaarmethoden
Nog een tip om voedselverspilling te verminderen, is door te investeren in goede opslag- en bewaarmethoden. Door voedsel op de juiste manier op te slaan, blijft het langer vers en kan het langer worden gebruikt.
5 Gebruik kooktechnieken om voedsel langer houdbaar te maken
Conserveringstechnieken, zoals pekelen, roken, fermenteren, drogen en zuren, zijn eeuwenoude methoden die we vooral gebruiken om gerechten smaakvoller te maken. Deze technieken kunnen echter ook worden gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Een win-win-situatie dus.
6 Geef voedsel een tweede kans: van waste naar wonder
Het is belangrijk om creatief te zijn en te zoeken naar manieren om voedsel een tweede kans te geven. Zo kun je de meest verspilde producten in de keuken, zoals komkommer, tomaat en brood nog een prima tweede kans geven. Ook producten die vaak als waste worden gezien zoals paddenstoelresten, aardappelschillen en kipkarkassen zijn erg geschikt te hergebruiken. Denk creatief om ‘restjes’ kleine wondertjes op het bord te maken.
Meer weten?
Schrijf je in voor de Training Van waste naar wonder bij ZiN Inspiratielab.