Foodpairing met cocktails: interessant voor je marges en de gastbeleving

2 minuten
We zien dat wijnen in een foodpairing steeds vaker plaatsmaken voor andere dranken zoals bieren en (no en low) cocktails. De juiste cocktail bij een gerecht biedt een enorme meerwaarde en zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Ideaal voor drinkers die niet van wijn houden, maar liever een cocktail drinken bij het eten. Bovendien is het interessant voor je marge.

Verrassend veel mogelijkheden

Foodpairings met cocktails bieden je veel meer mogelijkheden om je gasten een ultieme smaakbeleving te bieden. Voor iedere smaak is er wel cocktail: ga voor een subtiele smaak (gin-tonic), zoet (Pornstar Martini), zuur (Whiskey Sour) of voor een stoere kruidige cocktail (Dark ’n Stormy). Door verschillende dranken te mixen, maar bijvoorbeeld ook door verse kruiden en specerijen, bitters en garneringen toe te voegen, kun je zelf een cocktail samenstellen die optimaal aansluit bij de gerechten die je serveert. 

Werk samen voor een perfecte pairing

Hoe zorg je ervoor dat de cocktail en het gerecht perfect in balans zijn, elkaar versterken en elkaar de ruimte geven? Het combineren van food met cocktails is een kunst: het vereist kennis van het vak en het vereist een optimale samenwerking tussen de chef en de bartender. De belangrijkste tip: werk samen. Welke smaken zitten er in het gerecht? Welke strategie kiezen jullie: ga je voor een complementerende of juist voor een contrasterende pairing? Welke cocktails passen daarbij? Experimenteer en proef samen (chef en bartender). Pas je gerecht of de cocktails aan totdat jullie samen de perfecte match hebt gevonden. 

Tot slot: verleid je gasten om een cocktail bij het gerecht te bestellen

Tot slot is het natuurlijk van belang dat je gasten verleidt om voor de pairing te gaan. Dat kan op verschillende manieren. Laat je team de pairing proeven zodat ze het vanuit eigen ervaring kunnen vertellen. Leg ook uit waarom jullie voor deze pairing hebben gekozen en wat de pairing uniek maakt. Een andere manier om gasten te verleiden om een cocktail bij het gerecht te bestellen: vermeld de cocktail als tip/suggestie op je menukaart bij het gerecht. Als je dit met je team succesvol aanpakt zul je merken dat het snel wordt opgepakt door je gasten. Als gasten perfect serve cocktails voorbij zien komen, zal de vraag toenemen want zien drinken, doet drinken. 

Meer weten?

Schrijf je in voor de Training Foodpairing met cocktails bij ZiN Inspiratielab.

Schrijf je in voor All about drinks op donderdag 30 maart 2023 bij ZiN Inspiratielab. 

Training
Drank

Training Cocktails

Aan de slag met margerijke & verrassende cocktails voor je gasten!

Bekijk training
Drank

22 mei 2018

Kindercocktails zijn een stoere toevoeging aan je kaart

Assortiment voor kinderen is in de horeca vaak nog te standaard, aldus Arno van Eijmeren van Barrelproof in Rotterdam. Hij introduceert...

Lees meer
Training (NIEUW)
Drank

NIEUW: Baristatraining: Koffie specials - winter special

Onderscheid je deze winter met bijzondere koffie specialiteiten!

Bekijk training

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen