We zien dat wijnen in een foodpairing steeds vaker plaatsmaken voor andere dranken zoals bieren en (no en low) cocktails. De juiste cocktail bij een gerecht biedt een enorme meerwaarde en zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Ideaal voor drinkers die niet van wijn houden, maar liever een cocktail drinken bij het eten. Bovendien is het interessant voor je marge.
Verrassend veel mogelijkheden
Foodpairings met cocktails bieden je veel meer mogelijkheden om je gasten een ultieme smaakbeleving te bieden. Voor iedere smaak is er wel cocktail: ga voor een subtiele smaak (gin-tonic), zoet (Pornstar Martini), zuur (Whiskey Sour) of voor een stoere kruidige cocktail (Dark ’n Stormy). Door verschillende dranken te mixen, maar bijvoorbeeld ook door verse kruiden en specerijen, bitters en garneringen toe te voegen, kun je zelf een cocktail samenstellen die optimaal aansluit bij de gerechten die je serveert.
Werk samen voor een perfecte pairing
Hoe zorg je ervoor dat de cocktail en het gerecht perfect in balans zijn, elkaar versterken en elkaar de ruimte geven? Het combineren van food met cocktails is een kunst: het vereist kennis van het vak en het vereist een optimale samenwerking tussen de chef en de bartender. De belangrijkste tip: werk samen. Welke smaken zitten er in het gerecht? Welke strategie kiezen jullie: ga je voor een complementerende of juist voor een contrasterende pairing? Welke cocktails passen daarbij? Experimenteer en proef samen (chef en bartender). Pas je gerecht of de cocktails aan totdat jullie samen de perfecte match hebt gevonden.
Tot slot: verleid je gasten om een cocktail bij het gerecht te bestellen
Tot slot is het natuurlijk van belang dat je gasten verleidt om voor de pairing te gaan. Dat kan op verschillende manieren. Laat je team de pairing proeven zodat ze het vanuit eigen ervaring kunnen vertellen. Leg ook uit waarom jullie voor deze pairing hebben gekozen en wat de pairing uniek maakt. Een andere manier om gasten te verleiden om een cocktail bij het gerecht te bestellen: vermeld de cocktail als tip/suggestie op je menukaart bij het gerecht. Als je dit met je team succesvol aanpakt zul je merken dat het snel wordt opgepakt door je gasten. Als gasten perfect serve cocktails voorbij zien komen, zal de vraag toenemen want zien drinken, doet drinken.
Meer weten?
Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van drank bij ZiN Inspiratielab.