Vijf criteria waar het perfecte cocktailglas aan moet voldoen

3 minuten
Daryl Lieuw-On is bartender bij restaurant en cocktailbar New York Basement in Rotterdam en Nederlands finalist in World Class, de grootste cocktailwedstrijd wereldwijd. Hij werkt het liefst met het glaswerk van Libbey. 'Zij snappen wat het belang is van een goed cocktailglas.'

Een goed cocktailglas - Heeft de juiste uitstraling

Als er een drank is waarbij het uiterlijk ertoe doet, dan is het wel een cocktail. Het glas speelt daarbij een essentiële rol. Het is het eerste wat mensen zien als ze hun drankje krijgen. Op dat moment maken ze zich meteen een voorstelling van hoe het zal smaken. Is dat anders dan gedacht, dan verpest dat de cocktail. Het verhaal moet kloppen. Voor de cocktail op basis van Zacapa-rum die mij de finaleplaats in de World Class opleverde, koos ik een Libbey Carats glas. Dat is een stevig glas met een fijne rand en een patroon van blokjes. Dat past perfect bij de rieten omslag van de Zacapa-fles!

Een goed cocktailglas - Past bij het restaurant

Het glas moet ook passen bij de uitstraling van het restaurant. Bij New York Basement vind je fine dining en een klassieke look, waar glazen van hetzelfde niveau bij passen. Klopt dat niet, dan doet dat af aan de sfeer en zelfs aan de smaakbeleving.

Een goed cocktailglas - Hoort bij een bepaalde stemming

Veel mensen die ik aan de bar krijg, weten nog niet wat ze willen drinken. Dus vraag ik naar hun voorkeuren en hun stemming, om vervolgens met het glas te beginnen in plaats van met het drankje. Als ze iets te vieren hebben, zet ik een martiniglas of een flûte voor ze neer. Hebben ze een zware dag gehad, dan past daar een Libbey Hobstar bij: een zwaarder glas met een kristallen patroon. Als ik dat voor hun neus zet zonder het drankje erin, weten ze al: dat gaat me helpen. Puur omdat het in lijn is met hoe ze zich voelen. Dat doet een goed glas; het geeft meteen de sfeer aan.

Een goed cocktailglas - Is makkelijk in het gebruik

Op een gemiddelde weekendavond gaan er bij New York Basement honderden drankjes over de bar. De glazen waarin ze ingeschonken zijn, worden koud en warm gespoeld, neergezet, opgepakt, afgeruimd en schoongemaakt. Dat vraagt om stevig glaswerk, dat tegen een stootje kan. Tegelijkertijd moet het lekker in de hand liggen van de cocktaildrinker om niet af te leiden van de smaak.

Een goed cocktailglas - Zorgt dat de smaak behouden blijft

Wel of geen ijs, een hand die het glas opwarmt: het zijn factoren die een cocktail behoorlijk beïnvloeden. De juiste keuze voor een glas is daarbij heel belangrijk. Een cocktail waaraan je rustig nipt vraagt om een ander glas dan eentje die je snel achterover slaat. Ook de vorm kan een groot verschil maken. Een cognacglas buigt bijvoorbeeld iets naar binnen toe, waardoor de aroma's goed te ruiken zijn tijdens het drinken. Een goed cocktailglas past bij de ingeschonken drank en bewaart de smaak zoals deze bedoeld is.

Deze blog is een partnerbijdrage van Libbey.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van drank bij ZiN Inspiratielab.

03 juni 2019

3x dorstlessende margepakkers voor op het terras

Het terrasseizoen is hét moment om je omzet een boost te geven met eigen dorstlessende creaties. Voordelig qua inkoop, gezond, gemakkelijk...

Lees meer

28 februari 2019

'Mensen die rondlopen met coppa's gin-tonic, dat ziet er gaaf uit'

Cocktails kunnen een publiekstrekker zijn voor je zaak. Chong Chu, co-founder van de Foodhallen in Rotterdam en Amsterdam, vertelt hoe...

Lees meer

29 juni 2018

Aziatische cocktails: 'Voor alle momenten van de dag'

Aziatische cocktails zijn geschikt voor ieder moment van de dag. Geïnspireerd op smaken uit de Aziatische keuken. Mixologist Dyan Tjon op...

Lees meer