Meer omzet door meer vega op je menukaart

2 minuten

Het eten van minder of geen dierlijke producten is geen hype of trend meer te noemen. Het is een lifestyle. En dat biedt kansen. Hoe je nieuwe gasten trekt én vaste gasten tevreden houdt? We geven je 4 tips voor je menu.

Tip 1: Doe het stap voor stap

Wil je net zo graag vegetariërs bedienen als vleesliefhebbers? Dat betekent niet dat ineens je hele kaart op de schop moet. Bedenk ook goed wat je wilt en wat bij jouw concept past. Moet de kaart de vegetariër net zoveel keus bieden als de vleesliefhebber? Of wil je 'gewoon' meer plantaardige alternatieven bieden? In dat laatste geval vul je de kaart gemakkelijk aan met losse vegetarische gerechten. Slaat het aan, dan kun je altijd opschroeven.

Tip 2: Denk ook in varianten zonder vlees

Je kunt vleesliefhebbers ook laten wennen aan meer plantaardig door varianten aan te bieden. Vervang de hamburger op een broodje door een

sojabonenburger. De smaak komt heel dicht in de buurt. Of ga voor een alternatief: een pompoenburger. Je kunt ook aan een mix denken. Er bestaan varianten die half vega zijn: 50 procent vleesvervangend en 50 procent vlees. De Blended Burger is zo'n voorbeeld.

Tip 3: Begin met een hardloper

Voor welke gerechten je alternatieven biedt om ook vleesliefhebbers te triggeren? Begin eens met je hardlopers. Iedereen kent de smaken; leuk om eens enkele varianten te proberen. De populairste gerechten van je kaart, maar dan in een vegetarisch jasje. Door simpelweg enkele componenten te vervangen. Van je 12 uurtje en club sandwich tijdens de lunch tot de carpaccio en de biefstuk bij het diner.

Tip 4: Zet je vega gerechten tussen de rest

Ga je voor volledig vega? Presenteer ze niet niet apart op je kaart. Uit onderzoek blijkt dat je meer verkoopt wanneer je de gerechten subtiel aanduidt met een 'V' en gewoon tussen de andere gerechten plaatst. Dit komt omdat niet alle gasten zich aangesproken voelen tot de noemer 'vegetariër'. Terwijl je toch een onderscheid maakt voor je andere gasten.

Zelf aan de slag? Schrijf je in voor de Trainingen Groenten in de hoofdrol. 

02 oktober 2020

Succes met een nieuwe koers: focus op ontbijt en lunch

Vooraf en Toe besloot de koers te wijzigingen: het diner stopte, lunch en diner bleven én een juicebar kwam. Achteraf gezien succesvolle...

Lees meer

14 juni 2018

Slow food snel geserveerd bij Palante in Amsterdam

Café-restaurant Palante in Amsterdam is geïnspireerd op de ontwikkelingen in de fastservice. Initiatief op de Zuidas van Jerry van Schaik en...

Lees meer

14 november 2019

Joost Kragtwijk: 'Mensen moeten weten wat ze eten'

Joost Kragtwijk onderneemt met een duidelijke missie voor ogen: bewustwording verspreiden.

Lees meer