Hoe meer vers gras, hoe zachter en smeuïger de kaas

4 minuten
Landgoed Kaamps is boerderij, kaasmakerij, landgoedwinkel en brasserie in één. Maar waar het vooral om draait: vol respect voor de koeien en met het hele team de allerlekkerste zuivel maken.
Landgoed Kaamps is de plek waar familie Nijland voor hun 180 koeien zorgt en de meest lekkere kazen maakt. Zo lekker dat de kaas inmiddels in heel Nederland te vinden is, en zelfs in de prijzen vielen in de Verenigde Staten. 'Leeftijd is niet belangrijk, tenzij je een kaas bent.'

Naam: Femke Nijland
Zaak: Adjunct Directeur bij Landgoed Kaamps (kaasmakerij)
Website:kaamps.nl

Wat maakt Boer'n Trots kaas zo bijzonder?


'Onze kaas maken we van dagverse melk en nog altijd grotendeels met de hand. Door het lange proces van kaasmaken is de kaas smeuïger en romiger. Wanneer we de kazen hebben gemaakt, wassen we ze meerdere malen met karamel of honing. Hierdoor ontstaat de mooie kleur van de kaaskorst en de karakteristieke, iets zoete smaak. Dit maakt de kazen van Boer'n Trots uniek.'

Voor jullie kazen kregen jullie meerdere onderscheidingen. Onder meer een bronzen en zelfs een gouden award en een gouden award op de International Cheese Award. Wat doet dat met het bedrijf?


'Zo'n onderscheiding draagt zeker bij aan een betere verkoop. Mensen worden nieuwsgierig, proeven toch graag een stukje kaas die een onderscheiding heeft gewonnen. Maar zo'n onderscheiding maakt ons natuurlijk vooral heel erg trots! We vieren het sowieso met ons onze mensen. Want we doen het toch met elkaar, alleen lukt het niet.'

Hoe is de rolverdeling binnen Landgoed Kaamps?


'We werken met productspecialisten, die achter onze visie staan. En we proberen vastigheid te creëren. Omdat we geloven dat je dát terugziet in de service en producten. Op de kaasmakerij werken alleen maar mensen die door onszelf zijn opgeleid. En in de winkel en brasserie werken we met vaste krachten, maar zij zijn wel op beide plekken inzetbaar. Zo zijn we zeker van kwaliteit én zijn we flexibel.'

Hoe borgen jullie de gezondheid van de dieren?


'We hebben onlangs een nieuw melkrobotsysteem in onze stallen in gebruik genomen. Hiermee hoeven de koeien minder lang te wachten op het melken. Verder genieten ze in de winter van kuilgras, gras dat in het voorjaar en de zomer is gemaaid. Om het voer nóg langer van de beste kwaliteit te houden, verbouwen we momenteel de voeropslagplaatsen. Zo eten de koeien straks in de winter nog beter gras.'

Proef je dat terug in de kaas?


'Zeker! Gras heeft een goede invloed op de smaak. Hoe meer gras een koe eet, hoe minder verzadigde vetzuren. En dat proef je terug. Het maakt de kaas zachter en smeuïger.'

Bij de kaasboerderij runnen jullie een eigen brasserie. Welke functie heeft 'De Botterkökk'n' binnen het totaalconcept?


'Botterkökk'n betekent boterkeuken. Hier werden vroeger de boter, karnemelk, melk en andere zuivelproducten gemaakt door mijn ouders. Daarnaast hebben we de Käsedelle (kaasdeel). Hier maakten ze vroeger de kaas. Nu kunnen gasten hier workshops volgen of een bedrijfsfilm kijken na een activiteit. Maar we serveren ook lunch of een vroeg diner. Op de menukaart vind je Kaampshappen zoals 'Kip op stro', 'Vis bie Kaamps' of 'Hoonderfleis an nen stok'. Maar we serveren ook pannenkoeken en lekkere salades.'

Welk gerecht is jouw favoriet?


'Dat is de 'Boer'n Bam! Een sandwich met verschillende groenten, kip en Toscaanse kaas. Dan nog even de oven in...heerlijk!'

Wat is je motto?


'Altijd in oplossingen denken' is het motto van ons bedrijf. En 'leeftijd is niet belangrijk, tenzij je een kaas bent.' Die komt van een tegeltje, hoor. Maar ik vind het een hele goeie!'

Welke doelen heb je verder?


'De gouden award op de World Championship Cheese contest was een kroon op ons werk. Alle grote kaasproducenten vanuit de hele wereld doen mee aan deze verkiezing in Wisconsin - dé zuivelstaat van de Verenigde Staten. Toen we wonnen besloot ik nog drie weken in de Verenigde Staten te blijven om de Twentse kaas onder de aandacht van de Amerikanen te brengen. En dat is aardig gelukt. Amerikanen kennen vooral Cheddar. Die kaas is heel anders dan onze Goudse kaas van de boerderij. In New York en New Jersey verkopen we onze kazen al. Maar in Texas en Californië begint het ook te lopen. Wie weet waar dat eindigt.'

14 juni 2018

Slow food snel geserveerd bij Palante in Amsterdam

Café-restaurant Palante in Amsterdam is geïnspireerd op de ontwikkelingen in de fastservice. Initiatief op de Zuidas van Jerry van Schaik en...

Lees meer

25 april 2019

Recap: zo speel je verantwoord in op jonge gasten

Hebben de kinderen het naar hun zin, dan hun ouders ook. We zetten een aantal tips en aandachtspunten uit eerdere blogs voor je op een rij.

Lees meer

23 oktober 2019

Recap: gezonde trends die dit jaar verder gingen

2019 is het jaar waarin we onze gasten nóg meer bewuste alternatieven bieden. Enkele ontwikkelingen uitgelicht.

Lees meer