Bezorgen vanuit een dark kitchen: 4 overwegingen

3 minuten

Wil je gerechten blijven bezorgen, maar heb je te weinig keukenruimte om dat te combineren met je restaurant? Of wil je een maaltijdbezorgbedrijf starten maar besparen op je vaste lasten? Hierbij enkele aandachtspunten als je wilt gaan werken vanuit een zogeheten ‘dark kitchen’, een locatie volledig ingericht op bereiding van bezorgmaaltijden.

Kies de juiste locatie

Omdat je geen gasten hoeft te ontvangen, is het minder belangrijk dat je je maaltijden in een pand met A-status bereidt. Dit kan prima vanuit een keuken op een industrieterrein of een andere locatie met minder aanzien. Zolang je vanuit je locatie de gerechten maar op tijd - in optimale kwaliteit - bij je gasten kunt bezorgen. Het voordeel van een locatie buiten het stads- of dorpscentrum of op een luxe kantorenpark is dat de vaste lasten meestal een stuk lager liggen.

Breng de kosten in kaart

Met een dark kitchen bespaar je niet alleen op de vaste lasten. Je bespaart ook op personeels- en opstartkosten. Je hebt geen medewerkers nodig om gasten te bedienen. Richt je je keuken efficiënt in, dan hoeft ook de keukenbrigade niet zo groot te zijn als die van een restaurant. Doordat je geen volledig restaurant hoeft in te richten, liggen ook de opstartkosten meestal lager. Je hoeft geen bar in te richten. Meubels heb je niet nodig, evenals servies, linnen, glaswerk, bestek en ga zo maar door.

Houd er echter rekening mee dat er ook extra kosten zijn die je níet hebt als je een restaurant opent. Denk hierbij aan de kosten die je afdraagt aan bezorgplatforms of - wanneer je zelf bezorgt - kosten van vervoer en bezorgers.

Een of meerdere concepten?

Ga je voor één concept? Of bezorg je vanuit één keuken verse pasta’s, pizza’s en Hollandse maaltijden? Je kunt bij voldoende ruimte en capaciteit meerdere concepten vanuit één dark kitchen runnen. Online presenteer je ze gescheiden (als aparte concepten), dus dit zorgt niet voor verwarring bij je gast.

Loopt één van de concepten niet goed genoeg? Dan is het relatief makkelijk dit concept te vervangen voor een nieuw idee. Dit geldt ook voor gerechten. Een gerecht dat minder goed bevalt is makkelijk aan te passen of van de kaart te halen. Een dark kitchen geeft je dus meer mogelijkheden tot experimenteren en inspelen op actuele behoeftes.

Alleen of samen met anderen?

Heb je ruimte over? Overweeg de locatie te delen met een collega-ondernemer die een ander (niet concurrerend) concept voert. Wanneer je samen de huur, energiekosten en andere kosten deelt, kun je je marge verder verbeteren. Of je kunt je maaltijden voordeliger aanbieden tegen eenzelfde marge en zo een voorsprong op je concurrenten pakken.

Let op: maak bij gedeeld gebruik duidelijke afspraken en leg ze vast. Bijvoorbeeld: wie gebruikt welk deel van het pand wanneer en welk deel van de huur betaalt welke gebruiker? Zo voorkom je lastige discussies.

Meer halen uit bezorgen? Zie ook deze blogs:

In 6 stappen starten met bezorgen
Blijven bezorgen of afhalen (of niet) 

Ondernemerschap

06 februari 2021

Nieuw concept, nieuw pand 

‘Kom aan tafel’, dat zat er in coronatijd lange tijd niet in. Maar wat als je hele concept daar om draait?

Lees meer
Ondernemerschap

03 april 2021

Van evenementenlocatie naar camping

Met het lanceren van een camping zorgden Hugo Oudejans en Hans van der Stok voor meer inkomsten. Toch lukte het ze dichtbij hun...

Lees meer
Ondernemerschap

10 december 2016

Bart van Schijndel: hoe een persoonlijke aanpak succes oplevert

Hij studeerde rechtsgeleerdheid, maar werd horeca-ondernemer. Bart van Schijndel van Aengenaam leert bij in de praktijk. Niet zonder...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen