Haal meer uit Valentijnsdag

2 minuten
Valentijnsdag is dé dag om gasten te verwennen met een culinair avondje uit. Ook in Nederland wordt de dag een steeds groter succes. Hieronder enkele aandachtspunten waar je aan kunt denken als je meer omzet wilt pakken met romantisch dineren. Op Valentijnsdag, een thema-avond vol romantiek of gewoon op een ander moment. 

 

 

Plaats voor twee

Verwacht je meer stelletjes, plaats dan zo mogelijk meer tafels voor twee. Bijvoorbeeld door tafels uit elkaar te schuiven. Denk vooraf natuurlijk wel na over de routing en de keukenprocessen. Want je wilt wel de service bieden die je gasten van je gewend zijn. Dan moet je bediening ook snel en gemakkelijk bij elke tafel kunnen komen. Wellicht is het verstandig op te schalen met personeel. 

De juiste plaats voor de tafel

Niet speciaal voor Valentijnsdag, maar altijd relevant. Ontkom je er niet aan om een tafel in de buurt van het toilet te zetten, probeer dan daar geen stelletje te plaatsen. Een grotere groep valt het minder op dat er regelmatig gasten voorbijlopen. 

Wees niet té aanwezig

Het is altijd een kwestie van aanvoelen. Wanneer geef je aandacht en wanneer blijf je weg? Maar besef dat gasten tijdens een romantisch diner vooral oog willen hebben voor elkaar. Dus zorg dat je bediening niet te aanwezig is en telkens gesprekken onderbreekt. Breek op het juiste moment in. Of verzin een andere oplossing. Een flesje wijn? Kunnen je gasten prima zelf inschenken.  

Serveer een Valentijnsmenu

Maak het jezelf extra makkelijk met een Valentijnsmenu, waarbij je gasten vooraf laat reserveren. Zo kun je vooraf op de inkoop sturen en kun je de extra drukte gemakkelijker opvangen met je keukenteam. Het menu laat je natuurlijk volledig aansluiten bij het thema. Denk aan gerechten die je kunt delen, sushi in de vorm van een hartje, combinaties met rood en wit of natuurlijk een bereiding van chocolade als dessert. En een cocktail met twee rietjes of serveer je een cappuccino, dan natuurlijk latte art: met een hartje. 

Vergeet de aankleding en decoratie niet  

Maak er geen kermis van, maar creëer een intieme en romantische setting. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een kaarsje op tafel, in een hartvorm gevouwen servet en met een glaasje champagne bij binnenkomst ben je al een heel eind.

Pak extra (muzikaal) uit

Wat is romantischer dan een singer-songwriter of een jazzband die de culinaire avond muzikaal begeleidt? Met live muziek smaakt alles nog beter. Nodig muzikanten uit zodat een avondje in je restaurant écht een feest voor alle zintuigen wordt. 

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.

Ondernemerschap

25 maart 2017

Van studentjurist naar horecaspecialist

Zelf komt ze niet uit de horeca, maar toch zitten de horecagenen in haar bloed. Cherie leerde de fijne kneepjes van het vak door een...

Lees meer
Ondernemerschap

21 juli 2018

Danny treedt bij Het Bosch Amsterdam in voetsporen vader Ferry

Danny is de nieuwe eigenaar van Het Bosch bij the @Waterfront in Amsterdam. Na 38 jaar neemt hij in het restaurant aan de jachthaven het...

Lees meer
Ondernemerschap

08 oktober 2016

De geheime ingrediënten van Aziatisch Olympisch kampioene Eveline Wu

De Aziatische keuken is enorm hot. Eveline Wu is een Chinese ondernemer die met 4 restaurants en verschillende (internationale) prijzen aan...

Lees meer