Van meewerken naar leidinggeven: 4 basics

2 minuten
Een goede speler is nog geen goede trainer. En een goede kok is niet automatisch een goede chef-kok of ondernemer. Leidinggeven is een vak apart. Wanneer je leidinggevende wordt van je oude team verandert er veel. Hier enkele basics om je op weg te helpen.

 

Accepteer je nieuwe rol

Misschien wil je het niet, maar het gebeurt: zodra je de leidinggevende wordt, verandert je rol in het team. Te hechte relaties kunnen het erg moeilijk maken om noodzakelijke beslissingen te nemen of volledige medewerking te krijgen. Maar wees aan de andere kant ook niet te afstandelijk: een goede band met je medewerkers is belangrijk om hen te motiveren en voor je door het vuur te laten gaan.

 

Maak je verwachtingen duidelijk

Schets de kaders. Je bent nog dezelfde persoon als vroeger, maar je hebt wel een andere rol met andere doelen. De smaak en presentatie van de gerechten zijn net zo belangrijk als vroeger. Maar misschien wil je daarnaast toewerken naar minder waste, sneller uitserveren, meer bijverkopen of noem het maar op. Je wilt toewerken naar een hogere omzet of juist kosten besparen. Bespreek dit met je team. Zeg wat je anders wilt gaan doen of juist hetzelfde wilt houden, en waarom. En bespreek vooral ook de verwachtingen van je team.

Zorg voor overzicht

Een valkuil voor een nieuwe leidinggevende is alles willen meemaken en weten. Maar zeker bij een groot bedrijf is dit een hele klus. Bovendien: niemand blinkt overal in uit. Ook loop je hiermee het risico dat het ten koste gaat van de motivatie van je team. Het kan soms nodig zijn, zeker bij een jong team en veel leerlingen. Maar stel prioriteiten en gun je medewerkers vooral de ruimte om eigen ideeën en behoeften te ontplooien. Het sleutelwoord is vertrouwen en iedereen laten doen waar hij of zij goed in is. Het is juist goed als ze ergens beter in zijn dan dat jij bent. 

Vraag feedback

Denk niet dat je alle wijsheid al in pacht hebt. Leidinggeven is talent, maar vergt ook ervaring. Als beginnend leidinggevende heb je nog veel te leren. Trainingen helpen je op weg, maar vervolgens is het vooral een kwestie van leren in de praktijk. Wees kritisch op jezelf en vraag feedback aan anderen. Verstandig: wees ook scherp op de reacties die je gedrag opwekt bij anderen.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.

Ondernemerschap

14 juni 2018

Creatief omgaan met personeelstekort

De omzet in de horeca stijgt ook in 2018. Personeelstekort ontneemt echter de groei van een groot aantal horecaondernemers. Wij geven je...

Lees meer
Ondernemerschap

13 november 2019

5 tips om tijd te besparen in de keuken

Met mise-en-place en de juiste apparatuur zorg je natuurlijk dat je tijd bespaart, maar er zijn ook andere mogelijkheden..

Lees meer
Ondernemerschap

02 september 2019

De koks boden zich vanzelf aan

Het moet iets worden wat Den Bosch nog niet kent. Afwijkend van de Bossche horeca.

Lees meer