Koken voor veganisten. Zo speel je in op de groeiende vraag

2 minuten
Het aantal veganisten neemt toe, mede door de bewustwording over duurzaam, gezond en eerlijk eten. Maar hoe ga je daar als horecaondernemer mee om?
Er zijn ongeveer 750.000 Nederlanders vegetariër en dat worden er steeds meer. Ook het veganisme slaat een slag, mede door de bewustwording over duurzaam, gezond en eerlijk eten. Zo vind je in Berlijn al op bijna iedere hoek een vegan restaurant. Maar hoe zit dat hier in Nederland nou eigenlijk? En hoe kun je daar als restaurant op inspelen?

Vegan vs veganist


Vegetariërs eten geen vlees en vis, terwijl veganisme inhoudt dat je geen vlees-, vis- en zuivelproducten eet of drinkt. Het gaat om het maken van bewuste keuzes. Vegans eten (en dragen) daarom ook geen dierlijke producten, gebruiken geen make-up dat op dieren getest is en dragen geen leer. Let hier dus ook op bij het interieur van de zaak.

Wat serveer je wel?


Het lijkt een eindeloze beperking zonder dierlijke producten. Maar zo moeilijk is het gelukkig niet; denk vooral aan groenten, granen en zaden en veel peulvruchten. Fruit is ook een goed ingrediënt voor vegan gerechten. Salades, soepen, pasta's of curry zijn makkelijke voorbeelden met heel veel verschillende opties. Let wel goed op bij kleine 'automatische' handelingen, zoals bakken in boter. Je kunt hiervoor kokosolie of -melk gebruiken.

Voorbeelden


In Nederland komen steeds meer vegan zaken. Zo ook Heavenly Cupcakes in Rotterdam. Sinds de opening vijf jaar geleden, zien ze een stijgende lijn in het aantal klanten. 'Waarom wij begonnen zijn met een veganistische bakkerij en lunchroom? We wilden een onderneming beginnen en we zijn zelf veganisten, dus met het maken van vegan taarten waren we al bekend. De vraag naar onze producten wordt steeds groter, we maken zelfs taart en cupcakes voor andere restaurants en hippe koffietentjes.' Het is belangrijk dat je in een veranderende markt als dit scherp blijft en goed om je heen kijkt.
Veganisten

In Berlijn zit Dolores, een Mexicaanse burrito bar met invloeden meegenomen uit San Francisco. Hier vind je niet alleen maar burrito's gevuld met tofu, maar ook met 'ouderwets' veel vlees! Dolores speelt in op de vegan trend, maar blijft ook opties houden voor gasten die wel vlees en vis eten. Van burritos tot quesadillas, en van salades tot bruine bonen!

Veganisten
Daarnaast vind je in Zurich pay-by-weight restaurant Hiltl. Het eerste en dus ook oudste vegetarische restaurant van de wereld werd in 1898 geopend. Naast à la carte is er ook de optie om te kiezen uit 100 verschillende specialiteiten uit het buffet, vega én vegan friendly. Ook staat bij elk gerecht beschreven of er bijvoorbeeld soya in is gebruikt, melk, gluten of noten. Voor iedereen een optie dus.

veganisten

08 maart 2018

Zeewier op jouw menukaart: tips van Edwin Vinke

We kunnen er niet meer omheen: veganisme in de horeca. Niet gek dus dat dit onderwerp terugkomt op de lijstjes met trends voor 2018. Edwin...

Lees meer

11 maart 2020

Ter inspiratie: vegan en horeca in cijfers

Wat de Nederlandse restauranthouder doet met en vindt van vegan? Alle cijfers op een rij.

Lees meer

13 september 2018

De Blended Burger, een burger van betekenis

Gro, een succesformule met een duurzaam karakter. Frank van Bokhorst vertelt wat de toegevoegde waarde van deze bijzondere burger is voor...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen