Cocktailtrends onder de wereldtop

2 minuten
Cocktailtrends komen en gaan. In September vond de Diageo World Class 2019 plaats; een wereldwijde cocktailwedstrijd onder bartenders. Wat we van deze wedstrijd kunnen leren? Inspiratie door de allerlaatste presentaties van de wereldtop.

 

 

 

 

Houd het simpel, met een nieuwe twist

Bij cocktails is het verleidelijk om uit te pakken met presentatie. Natuurlijk is dat een manier om een onvergetelijke beleving te bieden. Maar overdrijf niet. Net als bij een gerecht, is al die opsmuk soms helemaal niet nodig. Een van de prijswinnende cocktails van dit jaar was bijvoorbeeld een bloody mary van slechts vier ingrediënten. Met een opvallende hartige smaak, dankzij sesam. Door een eenvoudige aanpassing serveer je zo toch een bijzondere smaak.

Ook hier fermenteren  

Fermenteren is inmiddels al jaren een populaire culinaire techniek. Zeker in deze tijden waarin we blijven onderzoeken hoe we zuinig met producten omgaan en inspelen op een meer bewuste levensstijl. Fermenteren is ook steeds populairder bij de bereiding van gezondere cocktails. Zo is gefermenteerde thee, oftewel kombucha, al jaren een populair bestandsdeel. Al is het wel een techniek voor gevorderden. Maar juist daardoor wel een onderscheidende factor.   
Lees hier waarom je vandaag nog met kombucha moet beginnen!

Koolzuurhoudende cocktails

Gezondere frisdranken en koolzuurhoudende dranken zijn de laatste jaren bezig aan een opmars. Wat als je ze combineert met sterke drank? Bijvoorbeeld in de vorm van een highball: een cocktail die bestaat uit een sterke drank en een non-alcoholische mixer. Of combineer ze in je eigen mocktail voor gasten die geen of minder alcohol drinken of bijvoorbeeld nog naar huis moeten rijden.  

Kristalhelder serveren

Een andere trend die al even zichtbaar is bij de wereldtop, is zogeheten ‘clarification’. Het kristalhelder maken van een cocktail die er normaal gesproken meer troebel uitziet. Met een optimale smaakbalans. Bijzonder qua presentatie, bijzonder qua smaak. Daarvoor bestaan meerdere methodes, zoals met gelatine en agar-agar, met proteïnen of gewoon door te filteren met een zeef of stof. Zo serveer je ineens een hele andere pina colada.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van drank bij ZiN Inspiratielab.

Drank

03 juni 2019

3x dorstlessende margepakkers voor op het terras

Het terrasseizoen is hét moment om je omzet een boost te geven met eigen dorstlessende creaties. Voordelig qua inkoop, gezond, gemakkelijk...

Lees meer
Drank

09 februari 2019

Zo mix je de perfecte cocktail

Een goede cocktail valt of staat bij de juiste combinatie van minimaal drie ingrediënten, waarvan één alcoholische. De 'mixers' moeten de...

Lees meer
Drank

07 februari 2023

Foodpairing met cocktails: interessant voor je marges en de gastbeleving

We zien dat wijnen in een foodpairing steeds vaker plaatsmaken voor andere dranken zoals bieren en (no en low) cocktails. De juiste cocktail...

Lees meer