Cocktailtrends onder de wereldtop

2 minuten

Cocktailtrends komen en gaan. Vorige maand vond de Diageo World Class 2019 plaats; een wereldwijde cocktailwedstrijd onder bartenders. Wat we van deze wedstrijd kunnen leren? Inspiratie door de allerlaatste presentaties van de wereldtop.

Houd het simpel, met een nieuwe twist

Bij cocktails is het verleidelijk om uit te pakken met presentatie. Natuurlijk is dat een manier om een onvergetelijke beleving te bieden. Maar overdrijf niet. Net als bij een gerecht, is al die opsmuk soms helemaal niet nodig. Een van de prijswinnende cocktails van dit jaar was bijvoorbeeld een bloody mary van slechts vier ingrediënten. Met een opvallende hartige smaak, dankzij sesam. Door een eenvoudige aanpassing serveer je zo toch een bijzondere smaak.

Ook hier fermenteren  

Fermenteren is inmiddels al jaren een populaire culinaire techniek. Zeker in deze tijden waarin we blijven onderzoeken hoe we zuinig met producten omgaan en inspelen op een meer bewuste levensstijl. Fermenteren is ook steeds populairder bij de bereiding van gezondere cocktails. Zo is gefermenteerde thee, oftewel kombucha, al jaren een populair bestandsdeel. Al is het wel een techniek voor gevorderden. Maar juist daardoor wel een onderscheidende factor.   

Koolzuurhoudende cocktails

Gezondere frisdranken en koolzuurhoudende dranken zijn de laatste jaren bezig aan een opmars. Wat als je ze combineert met sterke drank? Bijvoorbeeld in de vorm van een highball: een cocktail die bestaat uit een sterke drank en een non-alcoholische mixer. Of combineer ze in je eigen mocktail voor gasten die geen of minder alcohol drinken of bijvoorbeeld nog naar huis moeten rijden.  

Kristalhelder serveren

Een andere trend die al even zichtbaar is bij de wereldtop, is zogeheten ‘clarification’. Het kristalhelder maken van een cocktail die er normaal gesproken meer troebel uitziet. Met een optimale smaakbalans. Bijzonder qua presentatie, bijzonder qua smaak. Daarvoor bestaan meerdere methodes, zoals met gelatine en agar-agar, met proteïnen of gewoon door te filteren met een zeef of stof. Zo serveer je ineens een hele andere pina colada.

Drank

09 februari 2019

Zo mix je de perfecte cocktail

Een goede cocktail valt of staat bij de juiste combinatie van minimaal drie ingrediënten, waarvan één alcoholische. De 'mixers' moeten de...

Lees meer
Training
Drank

Training Cocktails

Aan de slag met margerijke & verrassende cocktails voor je gasten!

Bekijk training
Drank

06 november 2017

Toptenten die nog steeds scoren met gin

Gin-Tonic, deze vier tenten scoren ermee

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen