Verantwoorde basics die juist nu belangrijk zijn

2 minuten

Bewuster leven en gezonde voeding waren al een trend, maar zijn dat nu meer dan ooit. Denken vanuit het belang van je gast en inspelen op zijn of haar vraag? Begin met onderstaande basics. 

Bewuste keuzes voor producten

Zorg dat kwaliteit bij jou geen containerbegrip is, maar zorg dat je je daadwerkelijk onderscheidt met je gerechten. Dat begint met de keuze die je maakt voor producten. Werk zoveel mogelijk met gerechten uit het seizoen en met eerlijke producten (bekijk ook in deze video waarom werken met eerlijke producten vaak kostentechnisch ook beter is). 

Ken de weg naar het bord

Werk waar mogelijk met Nederlandse streekproducten. Of zorg anders dat je weet hoe je product in het buitenland tot stand is gekomen: op verantwoorde wijze. Certificeringen, keurmerken en labels van je leverancier kunnen je op weg helpen. Kennis van de reis van je product zorgt niet alleen voor extra beleving wanneer je dit verhaal aan tafel vertelt. Het zorgt er ook voor dat je kunt vertrouwen op de producten waar je mee werkt. En je gasten ook. 

Receptuur en voedingswaarden

Een culinaire avond is geslaagd wanneer je gasten hebben genoten van hun gerechten en zich verzadigd voelen. Dat is een van de redenen waarom voedingswaarden belangrijk zijn wanneer je werkt aan je recepturen. Je wilt niet dat je gasten nog trek hebben wanneer ze het restaurant verlaten. Maar voedingswaarden zijn vooral ook belangrijk vanwege de gezondheid en de bewuste vraag van je gast. Als je het beste met je gast voor hebt, serveer je een gerecht wat lekker is én gezond. Of zorg dat de kaart een juiste balans heeft: bied gezonde alternatieven, zodat je gasten zelf de keuze kunnen maken. Wil je volledig inspelen op een bewuste gast? Er zijn restaurants die zelfs voedingswaarden op hun menukaart vermelden; anderen vinden echter dat dit ten koste gaat van hun vrijheid en creativiteit.    

Zuiniger omgaan met producten

Veel horecaondernemers werken momenteel met een kleinere kaart om derving en het aantal benodigde medewerkers te verminderen (in verband met onderlinge afstand). Maar minder food waste biedt vooral ook inkoopvoordelen, en daar kan je gast ook van meeprofiteren. Doordat je laat zien dat je net als je gast bewust denkt en werkt. Doordat gerechten wellicht iets vriendelijker geprijsd kunnen zijn (tegen eenzelfde marge, wanneer je inkoop daalt). Of juist doordat je dan de prijzen gelijk houdt en de extra’s gebruikt om te investeren in extra kwaliteit. Altijd gedacht vanuit het belang van je gast.

29 mei 2020

Duurzaam wordt het nieuwe normaal

Met een koerswijziging bereidt HOF Catering zich voor op nieuwe tijden. Rob van Leeuwen over het belang van duurzaamheid.

Lees meer

14 november 2019

Joost Kragtwijk: 'Mensen moeten weten wat ze eten'

Joost Kragtwijk onderneemt met een duidelijke missie voor ogen: bewustwording verspreiden.

Lees meer

19 februari 2020

4 makkelijke ingrepen om je restaurant snel te verduurzamen

Klik door voor enkele tips waar je wellicht minder snel aan denkt als je wilt verduurzamen, maar die direct veel doen.

Lees meer