De wet arbeidsmarkt in balans komt eraan en dit ga je er van merken

3 minuten
Horecazaken merken ook de gevolgen van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die per 1 januari 2020 is ingegaan. Deze wet moet het aantrekkelijker maken om medewerkers in vaste dienst te nemen. Ook voor oproepkrachten is een en ander verandert. Nog niet helemaal op de hoogte? Wij zetten enkele belangrijke veranderingen voor je op een rij.
 

Hoge en lage ww-premie

Horecaondernemers die veel met oproepkrachten of tijdelijke medewerkers werken, zijn komend jaar vaak duurder uit. Je betaalt namelijk een hoge of lage ww-premie, afhankelijk van het soort contract (en enkele uitzonderingen). Een lage premie betaal je voor medewerkers die een vast contract hebben en voor een vast aantal uur bij je werken. Voor medewerkers met een 0-uren of een zogeheten min-maxcontract betaal je een ww-premie die 5% hoger ligt. Zelfs als ze bij jou onder contract voor onbepaalde tijd staan. Hetzelfde geldt voor andere contracten.

Enkele uitzonderingen: je betaalt ook een lage ww-premie voor BBL-leerlingen en medewerkers die jonger zijn dan 21 jaar en minder dan 12 uur per week werken.  

Maximaal drie jaar een tijdelijk contract

Vanaf 1 januari mag je medewerkers weer voor maximaal drie keer een jaar in tijdelijke dienst nemen. Hiervoor mocht de totale periode niet langer zijn dan twee jaar. Na het derde contract ben je verplicht om je medewerker een contract voor bepaalde tijd aan te bieden. Tenzij hij of zij na het laatste contract zes maanden lang niet bij je onder contract staat. Daarna mag je dan weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden. 

Oproepkrachten op tijd oproepen of afzeggen

Onverwacht druk en je hebt op korte termijn extra medewerkers nodig? Als je een goede relatie met je medewerkers hebt, zal het vaak geen probleem zijn. Maar officieel zijn oproepkrachten in het nieuwe jaar alleen verplicht te komen werken wanneer je ze minimaal 4 dagen van tevoren oproept (tenzij in de cao een kortere termijn is afgesproken). 

Bel je af, dan moet dit officieel ook minimaal 4 dagen van tevoren. Anders ben je verplicht om toch uit te betalen. Die 4 dagen gelden ook als opzegtermijn voor je medewerkers.  

Je oproepkrachten mag je maximaal een jaar oproepkracht laten zijn

Je medewerkers mag je maximaal een jaar als oproepkracht voor je laten werken (let op: dit moet ook vermeld staan op de loonstrook). Daarna moet je ze een aanbod doen voor een vast aantal uur per week of maand. Dat moet minimaal het gemiddelde zijn van hoeveel je medewerker in de afgelopen twaalf maanden heeft gewerkt. Je medewerker mag er wel voor kiezen om dit aanbod af te slaan en als oproepkracht te blijven werken. Na twaalf maanden moet je echter opnieuw een aanbod doen. 

Andere belangrijke veranderingen:

Ontslag voor medewerkers in vaste dienst is iets versoepeld. Je hoeft niet meer volledig te voldoen aan één van de acht ontslaggronden (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/nieuwe-regels-ontslagrecht). Je kunt voortaan ook ontslag aanvragen op basis van een combinatie van gronden.    

Je medewerker heeft recht op een vergoeding bij ontslag - een transitievergoeding - vanaf de eerste werkdag. De hoogte daarvan hangt onder meer af van de hoogte van het jaarsalaris en hoe lang diegene bij je in dienst was (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-de-transitievergoeding-als-ik-word-ontslagen).

Let op, bovenstaande zijn slechts de highlights. Meer weten? Kijk op Rijksoverheid.nl of lees deze blog van Temper. 

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.

Ondernemerschap

09 december 2017

Mariënhof over het leveren van topkwaliteit, levenslessen en het belang van teammanagement

Maurice stuurt de Mariënhof in Amersfoort operationeel aan, deze locatie wordt met een 9,2 gewaardeerd. Onlangs won hij de titel F&B...

Lees meer
Ondernemerschap

21 januari 2019

Een vast draaiboek werkt voor ons niet

Dat cateren om flexibiliteit gaat, hoef je chefkok Renske Diemers niet uit te leggen. Samen met Bregje Zimmermann runt ze cateringbedrijf...

Lees meer
Ondernemerschap

31 maart 2018

Ron Blaauw: korting voor vroege eters en een eigen opleiding

Ron Blaauw onderneemt op eigen wijze. Introduceerde hij eerder al huisvesting en/of een scooter voor medewerkers. Nu heeft hij zijn eigen...

Lees meer