Goed voorbereid op het terrasseizoen: vijf tips

2 minuten
Je terras is het visitekaartje van je zaak. Met de juiste voorbereiding maak je een vliegende start en haal je straks nóg meer uit je terras. We helpen je op weg met deze vijf tips. 

Teken de indeling en routing uit

De snelheid erin houden? Zet tafels en stoelen neer volgens een uitgedacht plan. Ga uit van 1,25 m2 per gast. Maak vooraf een schets van de juiste indeling en teken de looplijnen uit. Zo voorkom je dat medewerkers elkaar in de weg lopen of dat het voor je gasten te lastig wordt om bij die ene vrije tafel uit te komen. Kortom, je voorkomt onnodig oponthoud en houd gasten tevreden.

Begeleid nieuwe medewerkers

Wanneer de terrassen opengaan, zetten veel horeca-ondernemers nieuwe krachten in om de extra drukte niet ten koste te laten gaan van de service die gasten gewend zijn. Maar van onervaren studenten die als bijbaantje serveren kun je niet verwachten dat ze direct de fijne kneepjes van het vak kennen.

Bereid hen daarom al in het voorseizoen goed voor op de piekdrukte. Bijvoorbeeld via een terrastraining, laat ze meelopen met een 'buddy' of laat ze eerst kennismaken met de routing en kaart als food- en drankrunner. Bij topdrukte op je terras draaien ze vervolgens zonder moeite mee.

Denk na over een praktisch terrasmenu

In het algemeen geldt: hoe groter en ingewikkelder je kaart, hoe ingewikkelder de processen en hoe hoger de benodigde keukenbezetting. Kamp je met personeelstekort? Denk dan aan een kleinere kaart (makkelijker voorbereiden). Of aan een speciale terraskaart met 'eenvoudigere' gerechten (sneller te bereiden), zoals verschillende soorten tapas. Je kunt voor extra beleving - en minder meters - ook gerechten op je terras zelf bereiden, outdoor cooking.

Denk na over hoe je de daluren opvangt

Vergeet de speciale evenementen niet waarmee je je terras ook tijdens daluren voller krijgt. Dat kan een high tea, wine of beer zijn. Óf werk met acties: tweede kopje koffie halve prijs. Geef er vooral je eigen draai aan. Jij kent je zaak en de behoefte van je gasten immers het beste.

Tot slot: bereid alles samen met je team voor

Bespreek met je team de doelen en aandachtspunten voor het komende terrasseizoen. En brainstorm samen over vernieuwende ideeën, het menu of de beste de terrasindeling. Wanneer alle neuzen dezelfde kant opstaan, houd je medewerkers betrokken en gemotiveerd. Waar je gast vervolgens van profiteert. Win-win!

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.

 

Ondernemerschap

26 maart 2019

De definitie van gastvrijheid is voor ons veranderd

Het platform KleinePorties is er voor iedereen met een kleine trek én restaurants die daarop willen inspelen. Initiatiefnemer Sandra de...

Lees meer
Ondernemerschap

14 juni 2018

Tweede zaak Edwin Kats: 'De diversiteit maakt Noble Kitchen interessant'

Edwin Kats heeft in Cromvoirt zijn tweede zaak geopend. Noble Kitchen is fine dining-restaurant met letterlijk en figuurlijk een hoofdrol...

Lees meer
Ondernemerschap

06 juni 2019

Pimp je borrelgarnituur

Heerlijk borrelen na een dagje shoppen of na afloop van een leuk avondje bioscoop. Juist dit moment kun je als ondernemer aangrijpen om...

Lees meer