Goed voorbereid op het terrasseizoen: vijf tips

2 minuten

Je terras is het visitekaartje van je zaak. Met de juiste voorbereiding maak je een vliegende start en haal je straks nóg meer uit je terras. We helpen je op weg met deze vijf tips. 

Teken de indeling en routing uit

De snelheid erin houden? Zet tafels en stoelen neer volgens een uitgedacht plan. Ga uit van 1,25 m2 per gast. Maak vooraf een schets van de juiste indeling en teken de looplijnen uit. Zo voorkom je dat medewerkers elkaar in de weg lopen of dat het voor je gasten te lastig wordt om bij die ene vrije tafel uit te komen. Kortom, je voorkomt onnodig oponthoud en houd gasten tevreden.

Begeleid nieuwe medewerkers

Wanneer de terrassen opengaan, zetten veel horeca-ondernemers nieuwe krachten in om de extra drukte niet ten koste te laten gaan van de service die gasten gewend zijn. Maar van onervaren studenten die als bijbaantje serveren kun je niet verwachten dat ze direct de fijne kneepjes van het vak kennen.

Bereid hen daarom al in het voorseizoen goed voor op de piekdrukte. Bijvoorbeeld via een terrastraining, laat ze meelopen met een 'buddy' of laat ze eerst kennismaken met de routing en kaart als food- en drankrunner (en meer tips van Misset Horeca) Bij topdrukte op je terras draaien ze vervolgens zonder moeite mee.

Denk na over een praktisch terrasmenu

In het algemeen geldt: hoe groter en ingewikkelder je kaart, hoe ingewikkelder de processen en hoe hoger de benodigde keukenbezetting. Kamp je met personeelstekort? Denk dan aan een kleinere kaart (makkelijker voorbereiden). Of aan een speciale terraskaart met 'eenvoudigere' gerechten (sneller te bereiden), zoals verschillende soorten tapas. Je kunt voor extra beleving - en minder meters - ook gerechten op je terras zelf bereiden, outdoor cooking.

Denk na over hoe je de daluren opvangt

Vergeet de speciale evenementen niet waarmee je je terras ook tijdens daluren voller krijgt. Dat kan een high tea, wine of beer zijn. Óf werk met acties: tweede kopje koffie halve prijs. Geef er vooral je eigen draai aan. Jij kent je zaak en de behoefte van je gasten immers het beste.

Tot slot: bereid alles samen met je team voor

Bespreek met je team de doelen en aandachtspunten voor het komende terrasseizoen. En brainstorm samen over vernieuwende ideeën, het menu of de beste de terrasindeling. Wanneer alle neuzen dezelfde kant opstaan, houd je medewerkers betrokken en gemotiveerd. Waar je gast vervolgens van profiteert. Win-win!

 

Ondernemerschap

31 januari 2020

Deze jonge restauranteigenaren maken een vliegende start

Ze staan in alle gidsen en mede-eigenaar Marjolein van der Ham werd afgelopen jaar uitgeroepen tot ‘Gastvrouw van het jaar’. Terwijl...

Lees meer
Training
Personeel

Training Leidinggeven (1)

Praktisch leidinggeven in de horeca.

Bekijk training
Ondernemerschap

20 april 2019

Onze combinatie is in potentie een gouden winkel

Gijs Numan nam vorig jaar april Brasserie Paardenburg over. Een interview over het upgraden van een vertrouwd concept en de uitdaging van...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen