Horeca: 5 snelle tips voor werken in zomerhitte

2 minuten
Blije en gezonde medewerkers zorgen voor tevreden gasten. Maar nu de zomerhitte deze week zijn piek bereikt, zijn er daarvoor wel enkele aandachtspunten. Wat te doen als je terras niet is ingericht op piekhitte, met bijvoorbeeld vernevelaars en ventilatoren? Denk bijvoorbeeld aan onderstaande tips.

 


 

Pas je openingstijden aan

Veel horecazaken kiezen voor een tropenrooster bij extreme hitte: ze gaan wat later open. Bijvoorbeeld pas om 16u in plaats van met de lunch. Om hun gasten en medewerkers te beschermen. Maak de afweging: hoeveel gasten trek je in de piekhitte? Of blijven ook zij weg? En vind je het wel verantwoord om je medewerkers in deze omstandigheden te laten werken? Zorg wel dat je dit goed communiceert naar je gasten via bijvoorbeeld social media kanalen. Met de reden uitgelegd. Om teleurstellingen te voorkomen.

Vergroot je personeelsbezetting

Misschien lever je er iets op in, maar op de langere termijn betaalt zich het terug. Zorg dat je nét een medewerker meer inplant dan je normaal zou doen. Zeker wanneer je runners op een warm terras moeten werken. Zo hebben je gasten op tijd hun drankje of gerecht, maar hoeven je medewerkers zich niet over hun toeren te werken. Of kunnen ze wanneer nodig binnen even afkoelen. Die extra pauze kunnen ze goed gebruiken.

Werk met meerdere korte diensten

Durf je het niet aan om de openingstijden te beperken, overweeg dan om je medewerkers kortere diensten te laten draaien. Zet meerdere ploegen in. Zo zorg je dat je bediening voldoende energie behoudt om gasten op een goede manier te bedienen.

Plaats drinkplekken voor personeel

Misschien is het normaal verboden voor je medewerkers om op het terras drinken. Maar er zijn uitzonderingsgevallen, zeker wanneer het enorm warm is. Zorg dat je medewerkers voldoende drinken kunnen pakken. Zet bijvoorbeeld enkele kannen water of fresh lemonade neer waar je medewerkers tussendoor hun dorst kunnen lessen.

Wees wat 'losser' met kledingvoorschriften

Een overhemd staat netjes. En die zwarte bedrijfskleding of dat leren schort versterken het imago van je zaak. Maar qua gezondheid dragen je medewerkers bij hoge temperaturen het beste luchtige kleding van katoen. De manier om te voorkomen dat ze het té warm krijgen op het terras.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.

Ondernemerschap

04 augustus 2018

Spelletjes als verdienmodel in de horeca

Terwijl je vriend en vijand afmat met wat potjes jenga, flipper of airhockey kun je bij de TonTon club en PUCK je hart ophalen bij de fine...

Lees meer
Ondernemerschap

04 januari 2020

Onderscheidend: 200 soorten gin en onbekende bieren

Twee ondernemers, twee concepten, één visie. Na Just Meet openden George Jasper en Luis Nunes Vicente afgelopen juni Sabor.

Lees meer
Personeel

07 februari 2022

6 tips voor een succesvolle vacature

Personeel werven begint bij het maken van een goede vacature. Deze zes tips helpen je een succesvolle vacature uitzetten.

Lees meer