Meer verdienen aan buffet: 4 tips

2 minuten
Een buffetvorm is handig tijdens het ontbijt, tijdens een event, maar kan - als je het origineel aanpakt - ook een unieke vorm van shared dining zijn tijdens het diner. Maar hoe houd je het chique, bewaak je de kwaliteit en beperk je de waste? Bijvoorbeeld met deze 4 basistips.

Portionering: reken 2 tot 2,5 bord per persoon

Bij buffetten is het lastiger om de voorraad goed in te schatten. Maar het kan wel, als je weet hoeveel gasten er aan het buffet verschijnen. De vuistregel: reken ongeveer 2 tot 2,5 bord per persoon. En ga uit van maximaal 100 gasten per buffet. Werk bij grotere groepen met meerdere buffetten. Bijvoorbeeld in spiegelopstelling om ruimte te besparen.

Presentatie: behandel duurdere gerechten anders dan voordelige

Het menu stem je natuurlijk altijd af op je gasten. Maar altijd geldt: wissel gerechten met duurdere producten af met gerechten met een voordelige inkoopprijs. Bijvoorbeeld rijst, pasta en brood. Duurdere gerechten met bijvoorbeeld zalm laat je het beste opscheppen door je medewerkers, en niet door gasten zelf. Zo weet je zeker dat ook je laatste gast er nog van kan genieten. Bovendien waarderen gasten de service.

Het verhaal aan tafel: vertel je gasten wat ze kunnen verwachten

Wanneer je buffetten in meerdere gangen serveert, bereid je gasten dan hierop voor. Zo voorkom je dat ze bij de eerste gangen te veel opscheppen. Bij een warm buffet is het slim om vooraf een soepje in een kom te serveren of - voor extra beleving - in een glas. Handig om lange rijen bij het buffet te voorkomen.

Kwaliteit: liever kleiner dan groter

Werk bij voorkeur met kleinere schalen, bakken en manden. En wissel ze regelmatig. Zo voorkom je dat gerechten te lang staan en zorg je dat je de kwaliteit serveert die je wilt serveren. En je beperkt zo de waste. Bovendien komen je gerechten beter tot hun recht in kleinere, vollere schalen dan in grotere schalen die half leeg zijn.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.

 

Ondernemerschap

11 augustus 2018

Hoe Stravinsky blijft vernieuwen

Het begon met een Food & Beverage. Vervolgens kwam daar een hotelfunctie bij. En nog altijd blijft Stravinsky veranderen. Een interview met...

Lees meer
Ondernemerschap

04 februari 2021

Goed voorbereid op het terrasseizoen: vijf tips

Je terras is het visitekaartje van je zaak. Met de juiste voorbereiding maak je een vliegende start en haal je straks nóg meer uit je terras...

Lees meer
Ondernemerschap

13 oktober 2017

Willem Neutkens: hoe meerdere bedrijven elkaar aanvullen

Waar begint een goed horecaconcept mee? 'Het totale plaatje. Van het personeel tot de inrichting. Het moet allemaal kloppen.' Ondernemers...

Lees meer