Meer verdienen aan buffet: 4 tips

2 minuten
Een buffetvorm is handig tijdens het ontbijt, tijdens een event, maar kan - als je het origineel aanpakt - ook een unieke vorm van shared dining zijn tijdens het diner. Maar hoe houd je het chique, bewaak je de kwaliteit en beperk je de waste? Bijvoorbeeld met deze 4 basistips.

Portionering: reken 2 tot 2,5 bord per persoon

Bij buffetten is het lastiger om de voorraad goed in te schatten. Maar het kan wel, als je weet hoeveel gasten er aan het buffet verschijnen. De vuistregel: reken ongeveer 2 tot 2,5 bord per persoon. En ga uit van maximaal 100 gasten per buffet. Werk bij grotere groepen met meerdere buffetten. Bijvoorbeeld in spiegelopstelling om ruimte te besparen.

Presentatie: behandel duurdere gerechten anders dan voordelige

Het menu stem je natuurlijk altijd af op je gasten. Maar altijd geldt: wissel gerechten met duurdere producten af met gerechten met een voordelige inkoopprijs. Bijvoorbeeld rijst, pasta en brood. Duurdere gerechten met bijvoorbeeld zalm laat je het beste opscheppen door je medewerkers, en niet door gasten zelf. Zo weet je zeker dat ook je laatste gast er nog van kan genieten. Bovendien waarderen gasten de service.

Het verhaal aan tafel: vertel je gasten wat ze kunnen verwachten

Wanneer je buffetten in meerdere gangen serveert, bereid je gasten dan hierop voor. Zo voorkom je dat ze bij de eerste gangen te veel opscheppen. Bij een warm buffet is het slim om vooraf een soepje in een kom te serveren of - voor extra beleving - in een glas. Handig om lange rijen bij het buffet te voorkomen.

Kwaliteit: liever kleiner dan groter

Werk bij voorkeur met kleinere schalen, bakken en manden. En wissel ze regelmatig. Zo voorkom je dat gerechten te lang staan en zorg je dat je de kwaliteit serveert die je wilt serveren. En je beperkt zo de waste. Bovendien komen je gerechten beter tot hun recht in kleinere, vollere schalen dan in grotere schalen die half leeg zijn.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.

 

Ondernemerschap

11 november 2017

Maître Casper Westerveld: 'Met tafelbereidingen geven we onze gasten een completere beleving'

Een persoonlijke service bieden aan je gast gaat gemakkelijker als je wat langer aan zijn tafel staat. Casper Westerveld, investeert daarom...

Lees meer
Ondernemerschap

11 februari 2020

Haal meer uit Valentijnsdag

Valentijnsdag is dé dag om gasten te verwennen met een culinair avondje uit. Enkele aandachtspunten als je meer omzet wilt pakken met...

Lees meer
Ondernemerschap

27 oktober 2018

Van club naar all you can eat tapas concept

Mari leidde ruim 20 jaar een Turkse club, maar besloot toen zijn ouders uit de zaak stapten om deze over te nemen en in hun voetsporen te...

Lees meer