Pionieren op het gebied van personeelstekort

3 minuten
De horeca heeft al jarenlang te maken met personeelstekort. Ron Blaauw is al jarenlang een pionier op het gebied van personeelswerving. Zijn nieuwste tool is het Ron Blaauw College, waar de SVH Meesterkok nieuw talent laat kennismaken met het vak.

 

 


 

Wie - Ron Blaauw
Zaken - Ron Gastrobar / Ron Gastrobar Oriëntal / Ron Gastrobar Indonesia / Ron Gastrobar Indonesia Downtown / Ron Blaauw On Tour / Ron Blaauw Central Station
Sites - www.ronblaauw.nl / www.rongastrobar.nl

Fotografie: Tommy de Lange

Nu de economie in de lift zit en de klant meer heeft te besteden, groeit het aantal vacatures binnen de horeca nog schrikbarender dan de laatste jaren. Personeelstekort remt de groei van je bedrijf en wellicht kun je niet de service bieden die je zou willen. Ron Blaauw vertelt hoe hij hiermee omgaat, op welke manier hij mensen werft en welke rol het Ron Blaauw College hierin speelt.

Met zoveel bedrijven heb je zelf ongetwijfeld ook moeite om aan goed personeel te komen. Hoe ga je hiermee om?

‘Jazeker, iedereen in de branche heeft ermee te maken. We proberen onder andere ervaren personeel uit landen als Spanje, Italië, Griekenland en Portugal te halen en bieden goede arbeidsvoorwaarden. Maar ook dan is het geen vetpot. De vraag is nu eenmaal groter dan het aanbod.’

Is vanuit die gedachte het Ron Blaauw College ontstaan?

‘We werkten als bedrijf al samen met Marco Wins van coachingsbureau In2Work toen we stagneerden met personeel. Dat klikte zo goed dat we een stap verder wilden gaan in onze samenwerking, dat werd het Ron Blaauw College. Daarmee richten we ons op nieuwe leerlingen die niet via het reguliere circuit komen en gedreven zijn om het vak te leren. Sindsdien leiden we 3 groepen, bestaande uit 16 tot 17 leerlingen, per jaar op.’

De opleiding duurt 13 weken. Welke aspecten van het vak komen hierbij aan bod?

‘Je kunt iemand niet in 13 weken leren koken. Het is een basis, een kennismaking met het vak, die vooral is gericht op de praktijk. Tijdens de opleiding zijn de leerlingen niet alleen in de keuken te vinden, zij nemen ook deel aan workshops en gaan op excursies. Daarnaast maken gedragstraining en sportlessen onderdeel uit van de opleiding. Een baan als kok vraagt om een goede fysieke conditie en het is goed voor de teamspirit.’

Welke keukenvaardigheden wordt de leerlingen bijgebracht?

‘In de keuken beginnen we met basics als een huzarensalade en kroketten en na 6 weken koken de leerlingen een viergangenmenu voor vrienden en familie. De leerlingen kunnen nadat zij het door SVH erkende examen met goed gevolg hebben afgelegd aan het werk in een van mijn keukens of een keuken uit het netwerk van In2Work.Vanuit deze basis kunnen de leerlingen binnen de horeca verder groeien.’

Wie komen er in aanmerking om de opleiding te volgen?

‘Iedereen die gemotiveerd is om het vak van basiskok te leren en ambities heeft om in de horeca aan de slag te gaan. Het uitgangspunt was om samen met het UWV en de gemeente Amsterdam mensen met een uitkering op te leiden zodat ze weer in het arbeidsproces terecht komen. Maar inmiddels hebben we bijvoorbeeld ook een leerling gehad die uit de textielbranche kwam en een bankmedewerker die een nieuwe weg in wilde slaan. Ook zij zijn van harte welkom.’

Hoe verloopt het aanmelden van de leerlingen?

‘Nadat een potentiële leerling zich heeft ingeschreven volgt een gesprek. Daarbij kijken wij of iemand echt enthousiast is of dat diegene zich heeft aangemeld omdat hij of zij bijvoorbeeld een baan moet zoeken. Maar we kijken ook waar eventuele problemen liggen, bijvoorbeeld waarom iemand al jaren een uitkering heeft. Daarom is de samenwerking met In2Work zo belangrijk. Wij kennen de horeca als geen ander en zij zijn gespecialiseerd in coaching en re-integratie. Samen halen wij de talenten in de leerlingen naar boven waarna zij een garantie hebben op een betaalde baan.’

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.

Ondernemerschap

04 maart 2020

Deze ondernemer runt twee zaken met een ster

Hij runt twee restaurants met een ster en is bezig met zijn derde zaak. Ondernemer Danny Kovacevic vertelt over versterkende concepten en...

Lees meer
Ondernemerschap

13 november 2019

5 tips om tijd te besparen in de keuken

Met mise-en-place en de juiste apparatuur zorg je natuurlijk dat je tijd bespaart, maar er zijn ook andere mogelijkheden..

Lees meer
Ondernemerschap

21 januari 2019

Een vast draaiboek werkt voor ons niet

Dat cateren om flexibiliteit gaat, hoef je chefkok Renske Diemers niet uit te leggen. Samen met Bregje Zimmermann runt ze cateringbedrijf...

Lees meer