Binden en boeien: dit zijn de basics

2 minuten
Hoe je je medewerkers blijft binden en boeien? Met nieuwe prikkels, impulsen en inspiratie. Hieronder enkele tips waar je aan kunt denken. 
 

Geef ook feedback op wat goed gaat

Geef je medewerkers niet alleen aan wat ze beter kunnen doen, maar benader het vooral ook van de andere kant. Vind je dat iemand iets heel goed doet, geef dan een compliment en leg uit waarom je dat doet.

Zoals coach Ilse Brommersma laatst in een interview aangaf: ‘Aan elk negatief feedbackmoment horen drie complimenten vooraf te gaan. Wanneer je dan een keer opbouwende feedback geeft, gaat de ander daar vervolgens ook beter mee om.’ 

Investeer in trainingen

Denk hierbij ook aan jezelf: bijvoorbeeld op het vlak van leidinggeven of personeelsbeleid, zodat je weet hoe je een aantrekkelijke omgeving creëert voor je medewerkers. 

 

Of trainingen voor je medewerkers, zodat je hen prikkelt en motiveert om zich verder te ontwikkelen. Bij meer kostbare investeringen kun je er ook denken om een regeling af te spreken dat wanneer je medewerkers binnen enkele jaren vertrekt, hij of zij een deel van de cursuskosten betaalt.  

Investeer in de beste materialen

Een keuken met de nieuwste materialen, een onderscheidende aankleding van het restaurant, stijlvolle bedrijfskleding of het meest handige kassasysteem. Ook met spullen kun je het verschil maken en mensen behouden. Als iemand er ergens anders op achteruit gaat, waarom zou hij of zij dan vertrekken?

Creëer een team

De sociale factor is erg belangrijk om te binden. Hoe meer goede relaties er binnen het bedrijf zijn, hoe meer een medewerker opgeeft wanneer hij of zij ergens anders gaat werken. Een team kweken kan natuurlijk op meerdere manieren. Van gezamenlijke bootcampclubjes buiten werktijd tot regelmatige teamuitjes of -activiteiten, waarbij je elkaar op een andere manier leert kennen. Maar ook binnen het bedrijf zelf. Bepaal bijvoorbeeld samen bedrijfsdoelen. En betrek je medewerkers bij de nieuwe kaart of beslissingen over nieuwe collega’s of investeringen. Zo voelen ze zich meer betrokken.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.

Ondernemerschap

23 augustus 2017

Door (te) hoge personeelskosten kan Bie de Tantes excelleren

Bie de Tantes betaalt een hoog percentage aan personeelskosten. Wat krijgen ze daar voor terug?

Lees meer
Ondernemerschap

15 september 2018

Deze lessen leer je wanneer je een strandtent opent in het hoogseizoen

Joost is een geboren horecaondernemer: hij beheert al vier jaar een strandpaviljoen op Texel, maar wilde hij graag nóg iets unieks...

Lees meer
Ondernemerschap

18 april 2019

Het risico van prijzen winnen in de horeca

Waar moet je eigenlijk rekening mee houden wanneer jouw zaak een prijs wint. Hier zijn drie tips.

Lees meer