8 tips om het verschil te maken op een bord

3 minuten
"Impressing those who've been there, done that!" Gasten zijn veel gewend. Hoe maak je het verschil op een bord? Ik denk dat het belangrijk is om je gerecht, naast een uitzonderlijke smaak, ook een uitgesproken stijl en eigen signatuur te geven. In de keuken van Maison van den Boer, Oseven en FoodforCare zijn onze chefs dagelijks bezig met de ontwikkeling van de culinaire creaties van morgen. Hieronder acht tips and tricks om je kaart en gerechten op eenvoudige en originele wijze een onderscheidende twist mee te geven.


 1. KLEUR
  Een mooie manier om een signatuur aan je gerecht toe te voegen is met kleur. Kleur is op natuurlijke wijze te benadrukken door bijvoorbeeld meerdere basisingrediënten, vloeistof, kleurstof of spray te combineren op een mooi bijpassend servies. Het monotone gebruik van deze kleuren benadrukt het design-aspect. Ook kun je er op deze wijze juist een krachtige kleur uit laten springen. Kunst op je bord!

 2. VORM & DESIGN
  Door gerechten op een juiste manier te stijlen en te vereenvoudigen versterk je het gevoel van kwaliteit en design. Kijk of zaken, uiteraard zonder afbreuk te doen aan smaak en portionering, zijn weg te laten. Less is more. Ook geeft het aanpassen van vormen naar bijvoorbeeld rechthoeken, kubussen, bollen en geometrische vormen een strak en architectonisch beeld. Deze items zijn goed te combineren naar een eigentijds gerecht.

 3. BRANDING
  Door het 'branden' van gerechten middels tamponneren, brandmerken, airbrushen, ouwels, logo-folies, zegels, transfers, patronen, labels, mallen etc. geef je het gerecht meerwaarde en ook nog eens een extra functie. Gebruik je gerecht om op originele wijze een merk of boodschap te promoten.

 4. LIVE-EXPERIENCE & INTERACTIVITEIT
  Interactiviteit en beleving bereik je door de gast zelf de 'finishing touch' aan een gerecht te laten geven. Op deze wijze identificeert hij/zij zich meer met het gerecht en versterkt dit de beleving. Kijk of er op originele wijze mogelijkheden zijn om middels een eenvoudige aanpassing een 'handeling' te creëren waarmee de gast zich voor heel even topchef waant.

 5. DUURZAAM BEREID?
  Hoe 'groen' is je gerecht? Gebruik je duurzame, biologische ingrediënten in het gerecht? Wellicht kunnen disposables bijvoorbeeld vervangen worden door een 'eetbare' variant. Denk in ieder geval altijd na hoe een gerecht op slimme duurzamer bereidt kan worden. Doe je dit goed, sla je twee vliegen in één klap.

 6. STORYTELLING
  Een gerecht krijgt een veel sterkere signatuur als er een goed verhaal achter zit. Geef het gerecht om te beginnen een originele 'naam'. Door een passende of leuke naam krijgt het gerecht een identiteit. Verder kun je denken aan de herkomst van bijzondere ingrediënten of achtergrondinformatie over de bereiding die jouw gerecht zo uniek maakt. Dit verhaal vertel je aan tafel, via de kaart of op andere originele wijze.

 7. SERVIES & DISPOSABLES
  Door het gebruik van een uniek en kenmerkend servies of disposables versterk je het gerecht of food item qua uitstraling. Kijk goed welk servies het beste past bij het gerecht.

 8. RESIZE
  Tiny or kingsize. Door gerechten eenvoudigweg te vergroten of juist te verkleinen kun je op een originele wijze een interessante twist aan een gerecht geven, die een verrassend effect op de gast heeft. Kijk of je een aanpassing kan doen in het formaat van een basisingrediënt of eindproduct op het bord.


Veel plezier en creativiteit in de keuken!

 

16 juni 2021

Gaan deze trends het worden?

Trendwatchers spotten trends in het buitenland. Wie weet zien we deze trends ook in ons land terug.

Lees meer

08 juni 2017

Inspiratie: 3 bijzondere hotelconcepten uit eigen land

Een hotel is tegenwoordig veel meer dan een slaapplek. Het is een ontmoetingsplek, een plek vol beleving. Lees over 3 bijzondere...

Lees meer

30 augustus 2018

Een drankje drinken in Central Perk uit Friends of de wereld van Breaking Bad binnenstappen? Het kan!

Je ziet steeds vaker restaurants en bars die een bekende tv-serie gebruiken als concept. Hierbij de top 5!

Lees meer