Ter inspiratie: vegan en horeca in cijfers

3 minuten

Tijdens de Week zonder Vlees staat horeca Nederland ook in het teken van de groentekeuken. De Foodservice Denktank bracht in kaart wat de Nederlandse restauranthouder doet met en vindt van vegan. Dus van werken zonder dierlijke producten. Aangezien kennis de basis is van onderscheiden, zetten we enkele uitkomsten voor je op een rij. Zodat je er je voordeel mee kunt doen. 

75% van de restaurants biedt veganistische gerechten aan

Al verschilt de manier waarop. Zo zijn er restaurants die per gang één veganistische optie bieden (41%) en die meerdere opties per gang bieden (14%). Bijna een derde kookt alleen zonder dierlijke producten wanneer hun gasten daarom vragen. En een kwart biedt de optie niet, omdat hun gasten er naar eigen zeggen niet om vragen. Slechts een beperkt aantal restaurants is volledig vegan (2%).

Het merendeel van de restauranthouders is echter (nog) niet enthousiast 

Hoewel dus veel restauranthouders vegan opties bieden, geeft 61% aan zelf weinig met vegan te hebben. Ze hebben met name hun vraagtekens of dit wel een gezonde manier van leven is. En - wanneer je geen enkele vorm van dierlijke producten eet - of je dan wel alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. De voorstanders zien met name een mooie uitdaging in de keuken en zijn positief over het eten van minder vlees.  

Maar ze zien de vegan vraag toenemen

De helft van de restaurants die vegan aanbieden geven aan daar niet meer in terug te kunnen: ze verwachten klandizie te verliezen wanneer ze stoppen met veganistisch. Bij hen zorgt vegan direct voor 7% van de foodomzet. Bij de andere helft gaat het om slechts 3,5%. Vanwege de kleine vraag verwachten zij zonder vegan nauwelijks inkomsten te missen. Het overgrote merendeel is overigens van mening dat vegan voor een heel klein deel van de gasten relevant is. Maar de keerzijde: als je het niet aanbiedt, kunnen veganisten niet bij je eten. Wanneer ze met een gezelschap uit eten gaan, kan dat ook groepen kosten. Er is natuurlijk ook zoiets als een indirect gevolg. 

Prikkel je creativiteit met vegan 

De vegan keuken lijkt vooral chefs aan te spreken die een uitdaging niet uit de weg gaan. Want ruim 86% van de restauranthouders vindt dat het extra creativiteit vergt om lekkere veganistische gerechten te koken die er ook nog eens aantrekkelijk uitzien. Het is dus een extra uitdaging om met vegan hetzelfde niveau te benaderen als met de andere gerechten. 

Kortom, vegan is een serieuze ‘tak’ van sport. En de vraag groeit al jaren. Grote kans dat je concurrenten deze doelgroep al bedienen of dat je je op dat vlak nog van anderen kunt onderscheiden. Zelf aan de slag met vegan? Bekijk deze content voor meer inspiratie.

Bron statistieken: Foodservice Denktank

28 april 2018

Luc Kusters: 'Bonen moeten de plek krijgen die ze verdienen'

Bonen kampen al sinds Bartje met een imagoprobleem. Onterecht, vindt chef Luc Kusters van restaurant Bolenius in Amsterdam. Het draait...

Lees meer

16 februari 2019

Hoe Jack Bean Nederland wil veroveren met plant based

Jack Bean is een 100% plant-based fast cuisine. Een concept wat aanslaat. Afgelopen zomer opende een pilotstore tegenover CS Rotterdam.

Lees meer

08 maart 2018

Zeewier op jouw menukaart: tips van Edwin Vinke

We kunnen er niet meer omheen: veganisme in de horeca. Niet gek dus dat dit onderwerp terugkomt op de lijstjes met trends voor 2018. Edwin...

Lees meer