3x hoe je creatief aan startkapitaal komt

2 minuten
Een nieuw concept beginnen? Vaak de grootste uitdaging is het startkapitaal bij elkaar krijgen. Er bestaan andere mogelijkheden dan jarenlang te sparen of bij de bank aan te kloppen. Deze drie ondernemers die we eerder spraken bedachten een creatieve oplossing.

Geef 'eetbare' certificaten uit

Rolph Hensens financierde de start en verbouwing van HMB Restaurant door een soort crowdfundingsactie, waarmee hij direct ook gasten trok. Hij verspreidde een boekje met foto's en een duidelijk plan in zijn eigen netwerk. 'Geïnteresseerden kochten voor 1000 euro een certificaat, die ze uiteindelijk bij ons konden 'opeten'. Hierdoor gaf ik de inkoop terug aan de certificaathouders. Zo had ik vanaf de start al mensen in mijn zaak, die ook weer andere gasten meenamen. Dat zorgde vanaf dag één al voor een boost.'

Vraag om lokale hulp

Dat bedrijven best bereid zijn om te investeren in een lokaal restaurant had Igor van Langeveld niet direct verwacht. Toch waagde hij het erop voor zijn restaurant Meraqi. 'We benaderden alleen bedrijven uit de omgeving. Bedrijven waarvan we wisten dat niet alleen wij, maar ook zij, gebaat waren bij een samenwerking. Een installatiebedrijf investeerde in de aanleg van het elektriciteitsnetwerk en weer een ander bouwde mee aan de bar. Deze investeringen lossen we over vijf jaar af met rente. Wij profiteerden van hun expertise en zij waren blij dat ze konden investeren in een nieuwe horecazaak in het dorp. Van plan tot verbouwing konden we al binnen vier maanden van start.'

Of zoek niet-commerciële investeerders

Jack Bean wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen en Stichting Ifund. Twee stichtingen die met name in het plant-based fast cuisine concept wilden investeren vanwege de duurzame missie. Mede-eigenaar Pepijn Schmeink legt uit dat de samenwerking verder hetzelfde verloopt als met een 'reguliere' investeerder: 'We overleggen alles met onze investeerders, die 'groen' licht geven. Wij hebben de wens om met Jack Bean een grote keten te worden en dus om het concept in meerdere steden uit te rollen. Voor dit jaar hebben we groen licht om uit te breiden naar Amsterdam en Utrecht.'

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van horeca kengetallen bij ZiN Inspiratielab.

 

Horeca Kengetallen

27 december 2017

'Bij à la carte heb je niks aan oproepkrachten'

Alain Alders runt bij Landgoed Duin & Kruidberg niet één, niet twee, maar drie keukens. Juist een goede mix maakt volgens hem het succes.

Lees meer
Horeca Kengetallen

20 september 2017

Zó verdient Basiliek een mooie omzet met een 38-urige werkweek

Rik Jansma van Restaurant Basiliek kijkt kritisch naar marges en inslag. Maar hij zorgt ook dat zijn gasten lekker en genoeg te eten krijgen...

Lees meer
Horeca Kengetallen

19 april 2019

'Onze zelfgemaakte ice tea gaat 12 keer over de kop'

In een supermarkt is van alles te koop, voor ieder wat wils. Laat dat nu precies het idee zijn achter restaurant-cocktailbar Supermercado in...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen