6 tips voor een succesvolle vacature

3 minuten
Aan goed personeel komen is steeds moeilijker. Personeel werven begint bij het maken van een goede vacature. Deze zes tips helpen je een succesvolle vacature uitzetten.

 

 

 

Leid jong talent op

Ben je op zoek naar jong talent? Laat dan zien dat -potentiële- nieuwe medewerkers kunnen leren of de mogelijk hebben door te groeien. De sommelier kan ze alles leren over wijn en spijs, de barista leert ze de mooiste latte art te maken en de chef leert de fijne kneepjes van het vak in de keuken. Daarbij is het ook nog mogelijk een gastvrijheidstraining te volgen en een diploma sociale hygiëne te halen. Niet alleen leuk voor je -toekomstige- nieuwe medewerkers; met veel medewerkers met vakkennis in huis, til de de kwaliteit binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau.

Leg de nadruk op de voordelen

‘Keihard knallen, flexibel, beschikbaar in de weekenden en op feestdagen.’ Niet voor iedereen de meest aantrekkelijke kant van werken in de horeca. Leg hier dus niet de nadruk op in je vacature. Horeca is natuurlijk ook: vrolijke gezichten, leuke collega’s, doorgroeimogelijkheden, lekker eten, goed te combineren met studie, fooi, afwisseling. Leg de nadruk op de voordelen van werken in de horeca en je maakt de openstaande vacature een stuk aantrekkelijker.

Vermijd clichés

Ben je op zoek naar een ervaren, misschien wel gediplomeerde medewerker? Zet dit dan ook in je vacature. Mijd termen als toppers, kanjers en tijgers in deze vacature. Deze termen zijn leuk voor jongeren die op zoek zijn naar een bijbaantje als runner of afwasser. Maar niet alle horecamedewerkers zijn op zoek naar ‘het baantje waarbij ze keihard moeten knallen en lekker na kunnen borrelen’. De professionals in de horeca zoeken serieuze uitdagingen en lezen dat ook graag terug in de vacature.

Gebruik beeld

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dit geldt ook bij vacatures. Met een goede foto van je restaurant, de keuken of het team, laat je jouw vacature tussen alle andere vacatures uitspringen. Potentiële sollicitanten krijgen meteen een beeld van jouw bedrijf. Zijn ze nog nooit bij jou geweest? Dan is dit hun eerste indruk.

Call to action

Sluit af met een duidelijke call to action. Voor veel mensen is bellen of langskomen een drempel. Maak het kandidaten makkelijk om online te solliciteren, of via whatsapp. Geef duidelijk aan wie de contactpersoon is en waar ze naartoe kunnen mailen of appen voor meer informatie, of om te solliciteren.

Adverteer op meerdere plekken

Een slimme plek om jouw vacature uit te zetten is bij jouw eigen bedrijf. Het liefst binnen én buiten. Plaats de vacature op een krijtbord, zet een automatische tekst op kassabonnen, en hang briefjes op de deuren. Vergeet hierbij zeker de deuren van het toilet niet. En vergeet niet dat er ook andere manieren zijn om personeel te werven: Sociale media: LinkedIn, Facebook, Instagram; Krant of vakblad; Uitzendbureau’s; Werving- en selectiebureaus; Eigen netwerk en vaste gasten; Personeel (hierbij kun je zelfs overwegen een bonus te bieden aan een werknemer die een nieuwe collega binnenhaalt).
 

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van personeel bij ZiN Inspiratielab.

Ondernemerschap

21 juli 2018

Danny treedt bij Het Bosch Amsterdam in voetsporen vader Ferry

Danny is de nieuwe eigenaar van Het Bosch bij the @Waterfront in Amsterdam. Na 38 jaar neemt hij in het restaurant aan de jachthaven het...

Lees meer
Ondernemerschap

18 mei 2019

Inmiddels eten gasten juist liever in het café

Roy en Wendy bouwden in tien jaar tijd hun dorpscafé uit naar een multifunctioneel horecabedrijf. Inmiddels blijft hun Pelle's eten &...

Lees meer
Ondernemerschap

17 mei 2018

Zo zorg je voor de juiste routing in jouw keuken

Het gaat in de keuken om het bereiden van de smakelijkste gerechten. Maar: een goede routing helpt daarbij. Wat zet je waar neer en waaraan...

Lees meer