Je eigen zaak starten? 5x aan geld komen

3 minuten
Het klinkt leuk: je eigen restaurant starten. Maar daarvoor heb je wel voldoende startkapitaal nodig. Een pand, interieur, inkoop, medewerkers, abonnementen; het kost allemaal geld. Hoe je aan voldoende kapitaal komt om je ondernemersdroom werkelijkheid te maken? We zetten een paar van de vele opties voor je op een rij (naast eigen kapitaal).

Via de bank

Dat kan bijvoorbeeld via een banklening (voor meer investeringsruimte) of een krediet (voor meer bestedingsruimte). Houd er rekening mee dat banken kritisch zijn in het verlenen van financiering en de bereidwilligheid sterk tussen de verschillende banken kan verschillen. Het belangrijkste voor banken is bewijs dat je de financiering kunt dragen. Zorg daarom dat je een goed onderbouwd ondernemingsplan en financieel plan kunt laten zien. Schakel vooral een expert in wanneer je zelf niet de kennis hebt om die op te stellen. Andere ‘bewijslast’ die kan overtuigen is bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand als onderpand.

Via crowdfunding

Een financieringsvorm die veel horecabedrijven die geen lening bij de bank konden krijgen toch op weg hielp. Er bestaan inmiddels tal van Crowdfundingplatforms. Op zo’n platform promoot je je concept - nadat je daarvoor toestemming hebt gekregen - en geef je aan welk bedrag nodig is om dat te realiseren. In principe kan iedereen vervolgens investeren, dat kan al vanaf een relatief klein bedrag. Je moet ze zien te verleiden met je idee. Het grote voordeel is dat je via crowdfunding vanaf de start je zaak promoot. Je verzamelt niet alleen investeerders, maar ook direct ambassadeurs. De financiering ontvang je pas wanneer je bedrag voor 100 procent is toegezegd.  

Via een leverancier

Soms kun je voor een lening ook terecht bij bijvoorbeeld een bierbrouwerij of andere leverancier. Over dit bedrag betaal je net als bij andere leningen vaak rente. Of er gelden extra of andere voorwaarden, zoals een afnameverplichting. Zo kun je direct aan de slag met ondernemen en profiteer je van de kennis van je partner, maar houd er rekening mee dat je niet altijd de volledige vrijheid hebt in je keuzes. 

Via familie of vrienden

Soms helpen familie of vrienden je graag op weg met een investering. Bijkomend voordeel is dat de voorwaarden meestal gunstig zijn. Hoewel je elkaar blind vertrouwt, is het wel verstandig de voorwaarden vast te leggen in een overeenkomst. Zodat de overeenkomst niet in de weg staat van je relatie.  

Via lease

Grotere uitgaven zoals apparatuur of eventueel een bedrijfsbus kun je ook leasen. Dan spreid je de kosten over een langere periode. De hoogte hangt af van de duur. Over het bedrag betaal je wel rente. 

Er bestaan natuurlijk nog veel meer manieren om je bedrijf te financieren. Neem deze drie ondernemers die het op eigen creatieve wijze aanpakten. 

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van horeca kengetallen bij ZiN Inspiratielab.

Horeca Kengetallen

22 december 2017

'Wij kunnen uren discussiëren over de marketingwaarde van een suikerzakje'

Olaf van Hoof (40), eigenaar van restaurant de Conversatie in Uden, heeft het niet zo op 'Excel denken' en eindeloze calculaties. Hij kijkt...

Lees meer
Horeca Kengetallen

15 november 2017

'Acties? Pure marktverzieking'

Sterrenrestaurant Sense in Den Bosch verhuisde onlangs naar een grotere locatie. Het geheim? Eigenaar Dennis Middeldorp (39): 'Ik verdien...

Lees meer
Horeca Kengetallen

28 februari 2019

3x hoe je creatief aan startkapitaal komt

De grootste uitdaging van een nieuw concept beginnen is het startkapitaal bij elkaar krijgen. Deze drie ondernemers die we eerder spraken...

Lees meer